Flitspalen op kruising N201 en Legmeerdijk gaan aan

Aalsmeer – Op vrijdag 7 mei gaan de twee nieuwe flitspalen langs de N201 bij Aalsmeer aan. Vanaf die datum worden bestuurders die te hard en/of door rood rijden bekeurd. De provincie Noord-Holland, de politie en het OM verwachten dat bestuurders hun rijgedrag hierdoor gaan aanpassen en dat de verkeersveiligheid op de kruising N201-N231 verbetert. 

Onveilige situaties

De nieuwe flitspalen komen op de kruising van de Burgemeester Brouwerweg (N201) en de Legmeerdijk (N231). Het Openbaar Ministerie heeft besloten de flitspalen te plaatsen nadat de Provincie Noord-Holland en de politie hebben aangegeven dat op deze locatie onveilige situaties ontstaan door het negeren van het rode verkeerslicht en het overschrijden van de snelheidslimiet.  Er hebben zich de afgelopen jaren diverse aanrijdingen voorgedaan. De meeste ongevallen in Aalsmeer vinden zelfs op deze kruising plaats. 

Het is bewezen dat een flitspaal een positief effect heeft op het rijgedrag en bijdraagt aan de verkeersveiligheid. Sinds eind 2020 is op een deel van de N201 een trajectcontrolesysteem actief. Deze eindigt ongeveer 200 meter voor de kruising. Dit heeft een positief effect op de snelheid, ook bij het naderen van de kruising. Om de kruising ook vanaf de andere richtingen veiliger te maken zijn de flitspalen nodig. 

Testperiode voorbij

In de afgelopen periode zijn de flitspalen getest. Flitspalen staan 24 uur per dag aan en overtredingen worden direct doorgestuurd naar het CJIB. Op rijden door rood staat een boete van 240 euro! Na ongeveer drie jaar wordt gekeken of de verkeerssituatie verbeterd is. Het Openbaar Ministerie beoordeelt dan, na overleg met de politie en de provincie, of handhaving met flitspalen langer noodzakelijk is.