Actie voor Buurt-AED in de Rietlanden

Kudelstaart – Bewoner Marjon Meissen uit de Rietlanden is een actie gestart om geld op te halen voor een AED in haar buurt. Via het platform Buurt-AED.nl van de Hartstichting kunnen buurtbewoners geld ophalen om zo samen een levensreddende AED te kopen. Initiatiefnemer Marjon: “Ik ben al jarenlang BHV-er op mijn werk en ieder jaar tijdens de herhalingscursus wordt de noodzaak van snel ingrijpen bij een hartstilstand weer benadrukt. Ik heb zelf nog nooit hoeven reanimeren, maar ik weet van collega’s die dat wel gedaan hebben, dat een AED in de buurt letterlijk levens kan redden. Daarom ben ik ook de actie gestart voor de Rietlanden.” De actie steunen? Kijk voor informatie op www.buurtaed.nl en zoek op Kudelstaart/Lisdoddestraat.

‘6-minutenzone’

Elk jaar krijgen zo’n 17.000 mensen in Nederland een hartstilstand buiten het ziekenhuis. In 70% van de gevallen vindt zo’n hartstilstand thuis plaats. De kans op overleven is het grootst als binnen 6 minuten gestart wordt met reanimeren met een AED. Het lukt de ambulance meestal niet om binnen die tijd aanwezig te zijn bij het slachtoffer. Daarom is het belangrijk dat er in elke buurt een AED aanwezig is.

Om van heel Nederland zo’n ‘6-minutenzone’ te maken zijn 30.000 AED’s nodig die dag en nacht beschikbaar zijn en aangemeld zijn bij oproepsysteem HartslagNu. Op dit moment zijn in Nederland 15.000 AED’s aangemeld bij het oproepsysteem, waarvan er 10.000 dag en nacht beschikbaar zijn. Deze BuurtAED-actie draagt bij aan het realiseren van deze landelijke ‘6-minutenzone’.