Help een kind, word vakantieouder

Amstelland – Voor kinderen die in moeilijke omstandigheden opgroeien is buiten spelen of een gezellig thuis geen vanzelfsprekendheid. Vakantie is iets uit verhalen van anderen. Niet iets waarover zij zelf mee kunnen praten. Sanja Duijvestijn hoorde van Europa Kinderhulp en onderzocht of het vakantieouderschap deze zomer iets voor haar zou kunnen zijn.

Waarom zij dit onderzocht. Sanja: “Als kind van gescheiden ouders belandde ik ooit een aantal weken in een kindertehuis, toen mijn moeder ziek werd. Mijn broertje en ik zaten tijdelijk in Seinpostduin te Scheveningen. Diep onder de indruk waren wij van de kinderen die er permanent verbleven. Kun je zelf iets voor een kind in zo’n situatie betekenen? Toen ik hoorde dat de Stichting Europa Kinderhulp jaarlijks zo’n 1300 kinderen uit binnen- en buitenland ontvangt ben ik met wat vakantieouders gaan praten. Wat betekent het om een kind ruim twee weken bij je in huis te hebben? Kun je het verschil maken?”

Kind van toen is nu volwassen

Sanja kwam terecht bij de familie Van der Burgt in Rokkeveen Zoetermeer, daarvoor woonden zij 40 jaar in Zevenhuizen. Mevrouw en meneer zijn reeds oma en opa, maar vangen nog jaarlijks kinderen op. Hun voorkeur gaat uit naar Duitse kinderen. Meneer spreekt een aardig woordje Duits en ook voor mevrouw is Duits wel te doen. Mandy uit Berlijn was ruim 20 jaar geleden de eerste die door het paar werd opgevangen. Mandy was toen een jaar of 8. Inmiddels is zij 29. Mandy heeft gestudeerd en de familie Van der Burgt is bijzonder trots op haar. Van een klein schriel meisje uit een achterstandswijk is ze uitgegroeid tot een volwassen vrouw, die zichzelf uitstekend kan redden. Nog steeds is er contact. Ooit stapte Mandy met een vriendin op de Eurolines bus en kwam op bezoek. Twee jaar geleden kwam zij haar vriend voorstellen. “Met Mandy hebben we enorm geboft, een schat van een meid. Mandy was erg aanhankelijk, maar dat verschilt van kind tot kind’, vertelt het echtpaar. “Je kunt kinderen terugvragen tot hun 16e levensjaar’. Sinds hun eigen kinderen het huis uit zijn, vangt het echtpaar vaak meerdere kinderen tegelijk op. Zo kunnen die samen spelen. Een doodenkele keer klikt het niet, Europa kinderhulp weet dit vrijwel altijd op te lossen.”

Wil je iets kunnen betekenen voor kinderen, meld je dan via de website: europakinderhulp.nl of per mail: info@europakinderhulp.nl Op de site staan ook de data van de kinderreizen deze zomer. Liever direct en rechtstreeks contact met een medewerker/vrijwilliger van Europa Kinderhulp bij u in de buurt? Dat kan Gert Pool 023- 527 25 60 en Jolanda Langedijk 072-503 92 31