LTO fietstocht langs kwekers groot succes

De Kwakel – Op 21 augustus organiseerde LTO Noord afdeling Aalsmeer/De Kwakel een fietstocht telers en kwekerijen in de omgeving De Kwakel. Ruim 500 deelnemers meldden zich voor de fietstocht, waar gerekend was op maximaal de helft. “Vanaf 10:00 uur liep het direct storm”, aldus de eigenaar van het Bamboelabyrint, één van de startlocaties. “In recordtijd waren we door de routebeschrijvingen heen en moesten snel gaan
bijprinten.” De fietstocht was maakte onderdeel uit van de landelijke LTO zomeractie ‘Boeren en Tuinders Pakken Uit’ en voerde langs, soms door, een aantal kwekerijen. De deelnemende bedrijven waren herkenbaar aan de corso- achtig versierde voertuigen, ieder met een eigen thema. De voertuigen waren versierd met de producten van de kweker/teler. Een aantal bedrijven had de deuren voor de deelnemers open gezet om zo te laten zien dat werken in de tuinbouw anno 2021 niet meer is waar het vijftig jaar geleden om bekend stond: op de knietjes in de aarde wroeten. Hi- tech en robotisering heeft in de tuinbouw al lang zijn intrede gedaan.

Speuren
In het Kwakelse Bamboelabyrint Nirwana moest gespeurd worden naar een letter voor de puzzel, wat een ingewikkelde opgave was! Tevens was er een fototentoonstelling over historisch De Kwakel. Veel indruk op de deelnemers maakte de imposante kas en torenhoge planten van de deelnemende paprikakweker: “Je ziet weleens zo’n kas als je er langs rijdt, maar dat het zulke geavanceerde bouwwerken zijn wist ik niet”, aldus een van de fietsers. “Nu snap ik waarom zo’n plantje zoveel geld moet kosten!”

Natuur
De fietstocht voerde ook langs het mooiste stukje natuurgebied dat deze omgeving rijk is, het Jaagpad tussen de Kalslagerweg en Vrouwenakker.
“We werden overal zo gastvrij ontvangen”, aldus en dame uit Amstelveen. “En we kregen nog een leuk plantje van de kweker mee ook!” Door de ruimhartige bijdrage van het Ondernemersfonds Uithoorn-De Kwakel kregen de deelnemers onderweg een gratis ijsje bij de ijscokar en een versnapering bij Gasterij De Kwakel, een splinternieuwe horecalocatie in De Kwakel. Al met al was de actie, gesteund door het lekkere weer, een indrukwekkende promotie voor de tuinbouw. Dit smaakt naar meer.