‘De geschiedenis van de onderzeeboot’ in Crash

Aalsmeerderbrug – Op zaterdag 11 en zondag 12 november verzorgt Hans Seitzinger een lezing over ‘De geschiedenis van de onderzeeboot’ in het Crash Museum. 

De eerste werkende onderzeeboot is door Cornelis Drebbel gebouwd in 1624. Daarna ontwikkelde deze techniek zich snel. De Turtle was een eenmansduikboot, ook van hout gebouwd, met een booromslag aan boord om een gat in een Engels schip te boren en daar een ontploffingslading in aan te brengen. Deze is tijdens de Amerikaanse bevrijdingsoorlog gebruikt. De Hunley was de eerste duikboot die op 15 oktober 1863 tijdens de Amerikaanse burgeroorlog een schip opblies. Er werden ook menselijke torpedo’s gebouwd waarmee onder andere slagschepen zijn opgeblazen. Er zijn ook mini U-boten, zoals de Bibber, gebouwd. De eerste Duitse U-boot in de Tweede Wereldoorlog is in Nederland ontworpen en gebouwd en als bouwpakket naar Duitsland gebracht. In die jaren daarna ging de ontwikkeling snel. Hans behandelt tijdens de lezingen ook de ontwikkeling van de onderzeeboten van de Nederlandse Marine en ontsnappingen uit gezonken onderzeeboten en natuurlijk mag de atoom onderzeeboot niet ontbreken.

Zowel zaterdag 11 als zondag 12 november start de lezing om 13.00 uur en bezoekers van het museum kunnen deze gratis bijwonen. Het Crash Luchtoorlog- en Verzetsmuseum ’40-’45 is gevestigd in het fort bij Aalsmeer aan de Aalsmeerderdijk 460 in Aalsmeerderbrug (bij Rijsenhout) en is iedere zaterdag en elke tweede zondag van de maand geopend van 10.30 tot 16.30 uur. Kijk voor meer informatie over het museum en het werk van Crash op  de website www.crash40-45.nl of raadpleeg Instagram of Facebook.