Zaai masterclass: “Het levert nieuwe inzichten op”

Aalsmeer – Dinsdag 1 november was het volle bak in de gezellige Ierse Pub van het Uithoornse bedrijf Geostick. Voor de Zaailingen een unieke kans om eens een kijkje achter de schermen te krijgen van het imposante familie bedrijf dat in 2024 de titel Koninklijke mag dragen. Tom Schouten – operationeel projectmanager – vertelde vol trots over de geschiedenis en de toekomst. Wethouder Jan Hazen (Uithoorn), ook duidelijk onder de indruk van de omgeving, hield zijn openingsverhaal waar het vooral ging over het nut van netwerken, ‘Je kunt het niet alleen’, en dat het ondernemerschap een vak apart is. Daarna volgde de masterclass door Michel Hoekstra die enthousiast ontvangen werd door de nieuwsgierige groep Zaailingen. De masterclass ging over het Business Model Canvas. Slechts enkele aanwezigen waren bekend met het Model Canvas, dus viel er veel te leren. Het lijkt te mooi voor woorden, maar de praktijk wijst uit dat negen bouwstenen, getekend op één A viertje met een aantal praktische aanwijzingen, een methode blijkt om snel te kunnen overzien of het idee, het business model, werkt en waarmee en hoe er geld te verdienen is. Het werd niet alleen een luisteravond, iedereen kon ook zelf aan de slag. De opdracht: Hoe kijk je zelf tegen jouw bedrijf aan en hoe breng je dat over op de ander, werd serieus genomen. De energie die deze opdracht teweeg bracht was inspirerend voor iedereen. 

Het leverde nieuwe ideeën, bevestigingen, vragen en antwoorden op. “Ik kreeg in een kort tijdsbestek zoveel nieuwe invallen.” Een paar andere opmerkingen: “Mij werd een spiegel voorgehouden” en “Misschien moet ik mijn tijd toch anders indelen.” Maar ook: “Het klopt wel wat ik doe.” En dit werd ook veel gehoord: “Het is een andere wijze van denken, dat heb ik vanavond wel geleerd.” Tot slot dat sparren heel belangrijk is: “Het levert nieuwe inzichten op.” 

Voor meer informatie over het Zaai-project kan contact opgenomen worden met Kirsten Verhoef (project-organisator) via 0297-366182 of per mail: kirsten@syltsupport.nl. 

Door Janna van Zon