Renovatie Fort bij Aalsmeer door Stadsherstel

Aalsmeerderbrug- Sinds afgelopen 1 oktober is Stadsherstel Amsterdam N.V. eigenaar van het Fort bij Aals-meer en daarmee de nieuwe huisbaas van Crash Luchtoorlog- en Verzetsmuseum ’40-’45. Het Fort bij Aalsmeer is in 1905 opgeleverd als een van de fortificaties van de Stelling van Amsterdam en is in de oorlog gebruikt als munitieopslag. In 2007 is het Crash Luchtoorlog- en Verzetsmuseum ’40-’45 in een deel van het fortgebouw getrokken. Nu, in 2022, staat Crash aan de vooravond van een ingrijpend project. De huidige eigenaar, Stadsherstel Amsterdam N.V., start binnenkort met de renovatie van het gehele fortgebouw. De renovatie is veelomvattend. Het dak krijg nieuw bitumen en de toplaag met gras zal weer worden terug geplaatst. Van binnen wordt het gebouw ’in oude luister’ hersteld. De nog beschikbare originele materialen en elementen worden zoveel mogelijk hergebruikt. Ook de buitenkant krijgt een opknapbeurt.

Fasering

De renovatie zal in een aantal fasen plaatsvinden. Er wordt begonnen met de renovatie van het afgebrande deel van het fort, dat deel waar de brandweer oefeningen heeft gehouden. De verwachting is dat dit gehele project zeker een jaar zal duren.

Crash museum blijft open

De eerste fase van de verbouwing heeft geen gevolgen voor de museumopening, ook tijdens de voorbereiding van fase 2 kan Crash naar alle waarschijnlijkheid open blijven. De herinrichting van het museum in de nieuwe ruimten heeft wel tot gevolg dat het museum enige tijd gesloten zal zijn. Er wordt geprobeerd die periode zo kort mogelijk te houden. 

Vrijwilligers gevraagd

Crash heeft na deze renovatie de beschikking over ruimten die toekomstbestendig zijn. Zo worden de toiletgroepen nieuw gebouwd en wordt gewerkt aan verduurzaming, zeker op het gebied van energie. De expositie zal een vernieuwde opzet krijgen. Er zijn echter veel handen nodig om alle materialen en objecten veilig en kundig te verplaatsen. Daarom worden nieuwe vrijwilligers die zich daarvoor willen inzetten hartelijk welkom geheten. Kijk voor meer informatie en aanmelding op www.crash40-45.nl