Nieuwe roman van Jaap Kranenborg

Uithoorn – Vorige week verscheen bij Unieboek | Het Spectrum de vierde roman van de in Uithoorn woonachtige schrijver Jaap Kranenborg, met als titel ‘Onder Gepensioneerden’.

Aan de hand van een groep gepensioneerden met elk een compleet andere kijk op hun eerste pensioenjaren toont Kranenborg in de roman op humoristische, pijnlijke en ontroerende wijze de vele gezichten van de levensfase als vrijgestelde oudere. Zo probeert Gerard zijn avonturen als jeugdige lifter te herbeleven, met verstrekkende gevolgen, poogt Coby haar zeventigste verjaardag te verdoezelen, schrijft Gerben aan zijn memoires, waar zijn partner verre van blij mee is en verbrandt Douwe alle schepen achter zich, om na een boze ‘Afscheidsbrief aan Nederland’ naar Thailand te vertrekken. 

Kranenborg’s vorige roman ‘De Ontgroening van een Eerstejaars Gepensioneerde’ (NRC: “Aanrader, ook voor wie niet met pensioen gaat”) beleefde onlangs een zevende druk. Hij verzorgt tevens regelmatig voor het IVN de natuurcolumn in de Nieuwe Meerbode.