Mini-documentaire ‘Wild Aalsmeer’ in première

Aalsmeer – In FloriWorld is donderdag 15 juli de mini-documentaire ‘Wild Aalsmeer’ in première gegaan. In de film laat regisseur Jan Willem Schram de kijkers ervaren hoe mens en dier dicht op elkaar leven in het verborgen natuurgebied van de Westeinderplassen.

In de film maken kijkers kennis met de bijzondere Westeinder waar de natuur wilder is dan in eerste instantie te zien is. In beeld komen de bijzondere veenmol, die het prima naar zijn zin heeft tussen de seringen op de eilanden, kikkers, insecten en zonnedauw, deze plant doet het goed op de veengrond van de Poel. Natuurlijk komt de watertoren in beeld en is gefilmd bij de slechtvalkenfamilie in de nestkast op grote hoogte in de toren. Ook wordt getoond hoe de jonge slechtvalken geringd worden. Al meer dan vijf broedsels heeft het paar groot gebracht in de watertoren.

In het troebele water van de Poel leven diverse vissoorten. Beroepsvisser Theo Rekelhof vangt in de film een grote meerval (en zet hem weer terug). Ook worden beelden getoond van het onderwaterleven. Deze zijn gemaakt door Kick Spaargaren (fotograaf van onder andere de Meerbode) en Marc Eveleens. Verder geeft de familie Kramer een kijkje in hun seringenkassen en is het proces te zien van het telen van de seringen op eilanden in de Westeinder. De teksten in de film zijn ingesproken door Gerard Joling.

De presentatie werd onder andere bijgewoond door het college van B&W. De introductie werd verzorgd door wethouder Robert van Rijn. Na het zien van de documentaire vertrok de groep genodigden per nostalgische bus van Maarse & Kroon naar de Westeinder rondvaartboten om vervolgens van schipper Henk van Leeuwen tijdens een vaartocht nog meer wetenswaardigheidjes over de Poel te zien en te horen. Nieuwsgierig naar de documentaire? Kijk dan op www.wildaalsmeer.nl

Regisseur Jan Willem Schram en wethouder Robert van Rijn.