Let op: Telefonische oplichters actief

Amstelland – De politie ontvangt weer veel meldingen van mensen die telefonisch benaderd worden namens de ‘National Police’, ‘Dutch Supreme Court’ (Hoge Raad der Nederlanden) en ‘Ministry of Justice’. Als zij opnemen krijgen zij een Engels gesproken bandje te horen. De telefoontjes lijken van een willekeurig Nederlands (mobiel) nummer te komen. Deze telefoonnummers zijn echter ‘gespooft’ (tijdelijk gestolen). De meesten zijn van particulieren en ondernemers die er niets mee te maken hebben.

Nadat je opneemt hoor je waarschijnlijk dat je BSN-nummer wordt misbruikt en dat er een arrestatiebevel loopt tegen je of dat je onderdeel uitmaakt van criminele activiteiten, zoals drugshandel en witwassen. Hierna wordt je verzocht het cijfer 1 in te toetsen om te worden doorverbonden met een ‘agent’. Deze persoon stelt vragen om je identiteit te controleren.

“Ga hier nooit op in”, waarschuwt de politie. “Blijf alert op toekomstig telefoonverkeer en bel onbekende telefoonnummers niet altijd direct terug. Maak nooit geld over op basis van een bericht of telefoontje, maar verbreek de verbinding. Geef ook geen informatie door en download geen software op verzoek van een onbekende.” Meer weten? Kijk dan op www.politie.nl/babbeltrucs.