Lancering Social Shuffle in basisonderwijs

Streek – Naar aanleiding van onderzoek door de Radboud Universiteit is de Social Shuffle ontwikkeld. Het onderzoek, uitgevoerd door wetenschapper Yvonne van de Berg, toont aan dat er een verband is tussen klasindeling en het welzijn van kinderen in het basisonderwijs. Zorg en Zekerheid vertaalde dit inzicht de naar een praktische tool: de Social Shuffle. Deze digitale tool helpt leerkrachten om op simpele wijze de onderlinge verhoudingen in hun klas te bevorderen door leerlingen regelmatig van plek te laten wisselen. Zo zitten de kinderen steeds weer naast iemand anders. Hierdoor leren ze elkaar beter kennen en worden ze sociaal sterker en veerkrachtiger. De tool is  te downloaden via: www.socialshuffle.nl. Onderzoekster Yvonne van den Berg: “De Social Shuffle is ontwikkeld door Zorg en Zekerheid naar aanleiding van mijn onderzoek. Het is dus niet zo dat het mijn tool is, maar ik volg dit project met  interesse en voel me vereerd dat dit gebeurt naar aanleiding van mijn onderzoek. Voor iedere wetenschapper is het inspirerend als je onderzoek maatschappelijke relevantie heeft, dat het niet blijft bij een puur wetenschappelijk onderzoek maar dat het wordt opgepikt door de samenleving.”

Eerste testschool

Basisschool de Viersprong in Leiden heeft de tool als eerste school getest. De reacties zijn enthousiast: “We zijn tot combinaties van kinderen gekomen die we zelf niet bedacht zouden hebben. En dan gaan juist die kinderen elkaar helpen. Dan blijkt maar weer, als je elkaar nooit ontmoet, dan kun je elkaar ook niet leren kennen. De Social Shuffle sluit aan bij de visie van onze school: ontmoeten en positief gedrag stimuleren.”

De klas als kleine samenleving

Het ontwikkelen van de Social Shuffle was voor Zorg en Zekerheid een logische stap om de waardevolle onderzoeksgegevens om te zetten naar iets praktisch, waar leerkrachten echt mee kunnen werken. Ton van Houten, voorzitter van de Raad van Bestuur van Zorg en Zekerheid: “Je zou kunnen zeggen dat een klas de kleinste vorm van een samenleving is. Ik ben er sterk van overtuigd dat door hier te beginnen, de eerste stap wordt gezet naar een socialere en dus gezondere samenleving. Ik ben er trots op dat wij vanuit Zorg en Zekerheid hieraan kunnen meewerken. Dit onderstreept onze missie om een bijdrage te leveren aan een socialere en dus gezondere maatschappij.”