Jan Daalman gekozen tot dorpsdichter!

Aalsmeer – Donderdag 30 januari organiseerde Stichting Kunst en Cultuur (KCA) in cultureel café Bacchus een levendige gedichten avond. Jan Daalman – wereldberoemd in Aalsmeer –  werd door jury en publiek voor de komende vier jaar gekozen tot Dorpsdichter van Aalsmeer.

Zijn motivatie was goed voorbereid en sterk. Jan gaf aan dat hij bezit over een groot netwerk, sociaal is, als lid van de Kunstploeg zeer betrokken bij jeugdeducatie, ouderen en anderstaligen, kinderboeken geschreven heeft, zijn boek over de Poel al een derde druk beleeft. Dat allemaal naast de columns en ingezonden brieven in de media waarin hij ongezouten en duidelijk zijn mening ventileert. Vervolgens kwam hij met een drietal voorbeelden.

Zijn humor, ernst en originaliteit raakten een kern die de Aalsmeerders zal aanspreken. Zijn goed voorgedragen gedicht waar het karakter van Aalsmeer in mooi lopende zinnen werd weergegeven, maakte duidelijk dat Aalsmeer zich gelukkig kan prijzen met deze dichterlijke vertegenwoordiger van de Aalsmeerse bevolking. 

De voorlezer

Natuurlijk zal Jan zijn gram over Schiphol niet onder stoelen of banken steken. De vondst om bij de logeerpartij van Cora van Nieuwenhuizen – minister van Infrastructuur en waterstaat – als voorlezer aan haar bed te gaan zitten was briljant. Of de minister na het sprookje lekker gaat slapen valt overigens buitengewoon te betwijfelen. 

Aalsmeerse gedichten

Wethouder Wilma Alink had de eer om de jury te vormen samen met Franka Rieshuis van het Boekhuis en Maarten Spaan van bibliotheek Amstelland. Achtereenvolgens kregen zij Aalsmeerse gedichten te horen van Marcel Harting, Sem van Hest en Jan Daalman. De laatste ontving het verlossende woord van de wethouder en mocht de sjaal van zijn voorganger Bram Landzaat in ontvangst nemen. Aalsmeer mag de komende vier jaar genieten van zijn dichtkunsten. Zowel de jury als de mensen in de zaal kozen voor Jan.

Getalenteerd

Wilma Alink: “Ik wil om te beginnen de KCA en in het bijzonder Ans bedanken voor de organisatie van dit evenement. Ze hebben er een prachtige avond van gemaakt. Als jury hebben we kunnen luisteren naar drie getalenteerde dichters, die allemaal dichtbij de Aalsmeerse actualiteit bleven. Ik denk dat we als gemeente trots mogen zijn dat Jan ons wil vertegenwoordigen. Zijn werk is zeer professioneel en komt echt binnen. Daarnaast maakte hij goed duidelijk hoe hij de jeugd en de samenleving mee wil nemen.”

Intermezzo’s

Bezoekers kijken terug op een mooie avond. Voor de pauze kwamen vele Aalsmeerse dichters voordragen uit eigen werk. Bram Landzaat trad op als gastheer en kondigde alle dichters op geheel eigen wijze aan. Het programma van KCA werd verder aangevuld met prachtige intermezzo’s van harpiste Petra Rosa.
Janna van Zon