De waterschappen, onbekend maar onmisbaar!

Uithoorn – Uithoornaar Luuk Heijlman, voor velen bekend door zijn inzet in het verleden in onze lokale politiek, komt op vrijdag 8 december naar het KerkCafé met een inleiding over de betekenis van de waterschappen en vooral over wat ze allemaal doen. Want stel je voor: “Van De Schutse is alleen het puntdak nog te zien. Alle overige delen van het gebouw staan meer dan een meter onder water”.  Onzin? Niet als het waterschap niet had bestaan! De Schutse ligt namelijk 4,1 meter onder zeeniveau. Bij ons zorgt Waterschap Amstel, Gooi en Vecht ervoor dat wij toch een droog KerkCafé in De Schutse kunnen houden. Maar hun betekenis gaat veel verder. Want ook als we de WC doortrekken, komen we het waterschap tegen. Zij zorgen ervoor dat wat wij vervuilen, weer schoon wordt.

Regen
Of wat te denken van het volgende bericht in het NOS journaal van 24 november j.l.: “Een combinatie van veel regen en harde wind vanaf zee leidt tot hoog water in de rivieren, uiterwaarden en andere overloopgebieden. Veel gemalen pompen op volle kracht.” Dat dit in goede handen is, is in ons lage landje bij de zee van levensbelang! En zo zijn er nog veel meer dingen uit ons dagelijks leven te noemen waarbij de waterschappen een belangrijke rol spelen en is het belangrijk te weten welke dilemma’s ze daarbij tegenkomen.

In maart 2023  heeft u weer kunnen stemmen voor een nieuw bestuur van het waterschap.  Via deze waterschapsverkiezingen hebben inwoners in Nederland namelijk invloed op keuzes die er gemaakt worden over waterbeheer in hun gebied. Luuk Heijlman stond bij deze verkiezingen op de lijst voor Water Natuurlijk. Hij zal ons in het KerkCafé van 8 december vertellen over waterstanden, natuurbeheer, zuivering en dijkbeheer. Maar ook wat wijzelf kunnen doen om het werk van het waterschap niet onnodig moeilijk te maken!

Luister
Kom, luister, denk en praat mee over de rol van het waterschap anno 2023. Want alles wat met water te maken heeft, zal in de komende 50 jaar een grote rol spelen m.b.t. onze veiligheid en onze mogelijkheden op het gebied van wonen en onze kwaliteit van leven!

KerkCafé:  vrijdag 8 december over de Waterschappen.
Locatie: De Schutse, De Merodelaan 1, Uithoorn.
Aanvang: 20.00 uur (inloop vanaf 19.45 uur).
De toegang is gratis. Wel vragen wij een vrijwillige bijdrage voor de onkosten en voor de instandhouding van KerkCafé Uithoorn.
www.pkn-uithoorn.nl/kerkcafe