Campagne ‘Onderweg ben ik offline’

Amstelland – Social media en verkeer, het is geen goede combinatie. Toch doen veel mensen het. De smartphone biedt de verbinding met hun sociale omgeving, overal en altijd. De verleiding om tijdens het autorijden even op je mobiel te kijken blijkt daarom moeilijk te weerstaan. Uitzetten of wegleggen van de telefoon blijkt voor de meeste automobilisten geen alternatief, omdat bellen en navigeren dan niet mogelijk zijn.

Het gebruik van je smartphone leidt de aandacht af. Je waarnemingsvermogen wordt minder en je rijprestaties gaan achteruit, met als gevolg een grotere kans op een ongeluk. Wil je écht geconcentreerd rijden? Zet voor vertrek je mobiel op stil. En als je belt, doe het dan sowieso handsfree. Een beetje chauffeur neemt zijn verantwoordelijkheid, houdt zijn aandacht bij de weg en laat zich niet afleiden.

Tips: Als je dan toch moet bellen, doe het dan handsfree. Bel alleen handsfree als het echt noodzakelijk is en hou het gesprek zo kort mogelijk. Of vraag of het gesprek op een ander tijdstip kan plaatsvinden. Wil je toch bellen, rij dan naar een parkeerplaats. Whatsappen en sms’en doe je op een parkeerplaats. En dat geldt natuurlijk ook voor twitteren en e-mailen. Ga naar een parkeerplaats of wacht totdat je thuis of op kantoor bent.