AB ‘opent’ officieuze Voedselbank-voor-Bijen

Aalsmeer – Het gaat niet goed met de bestuivers in Nederland: honingbijen, wilde bijen, zweefvliegen, hommels en andere insecten. Daarom is in 2018 voor het eerst een Nationale Zaaidag georganiseerd. Honderden mensen hebben die dag speciale bloemmixen op allerlei plaatsen in Nederland uitgezaaid om voldoende bestuiver-vriendelijke bloemen te hebben. Dit jaar doet Aalsmeerse Belangen ook een duit in het zakje en kunnen inwoners op woensdag 17 april tussen 12.00 en 15.00 uur op het Molenplein in het Centrum ook een bijenmix komen halen om in het paasweekend zelf te zaaien. 

Speciale mix

Dit jaar hebben De Pollinators – de groep die de Nationale Zaaidag organiseert – het nog groter aangepakt dan in 2018. Op 500 adressen in Nederland kunnen de eerste 25 gegadigden gratis een speciale mix halen om op 22 april – tweede Paasdag én Nationale Zaaidag – hun eigen kleine paradijsje voor de bedreigde bestuivers te creëren. Zo’n zaad-adres wordt een Voedselbank-voor-Bijen genoemd. Op deze wijze worden 12.500 pakketjes met in totaal miljoenen zaden over Nederland verspreid. Toen de leden van Aalsmeerse Belangen mee wilden doen bleek in Aalsmeer geen officiële Voedselbank-voor-Bijen te zijn. Daarom heeft deze lokale politieke partij besloten zelf een bijenvriendelijke zadenmix aan te schaffen en zo een officieuze Voedselbank-voor-Bijen te organiseren. 

Insecten-lusthof

De speciale bijenmix kunt u natuurlijk uitzaaien in uw tuin, maar het is ook leuk om dat juist in een stukje ‘openbaar’ groen te doen. Let er dan wel op dat het een geschikte plaats is. Niet alleen qua grond, vocht en (zon)licht, maar zeker ook ten aanzien van onderhoud. Het is zonde wanneer uw insectenparadijsje wordt weggemaaid voordat het feestmaal heeft plaatsgevonden. Daarnaast zou AB het enorm leuk vinden wanneer u uw kleine insecten-lusthof fotografeert wanneer alles bloeit en zoemt. “Zo helpen we de zoemers, fleuren Aalsmeer wat op en kunnen we laten zien dat ook mensen vrolijk worden van insectenvriendelijke beplanting”, aldus de leden van AB. “Graag tot woensdag 17 april tussen 12.00 en 15.00 uur op het Molenplein.”