Aalsmeer Oost: duurzame sierteeltbedrijfsruimte

Aalsmeer – De nieuwbouw van bloemenveiling Royal FloraHolland ‘Aalsmeer-Oost’ wordt hoogwaardige sierteeltbedrijfsruimte, gebouwd met duurzame en zoveel mogelijk circulaire bouwmaterialen en -technieken, zoals een warmte-koude-opslag in de bodem. Daarmee wordt gestreefd naar het wereldwijd erkende duurzaamheidskeurmerk ‘BREEAM Very Good’. Voor medewerkers wordt Aalsmeer-Oost straks een ruimte met een aangenaam werkklimaat.

Het ontwikkelgebied Aalsmeer-Oost is een zichtlocatie langs de (nieuwe) N201 en biedt sierteeltondernemers de kans verder te groeien. De aanleg van de Sierteeltstraat en de Ongestoorde Logistieke Verbinding zorgen voor een snelle verbinding richting A4, A9 en Schiphol.

Gepland zijn loadingdocks die geschikt zijn voor extra lange vrachtwagens. Die kunnen meer vracht vervoeren en besparen zo kilometers. Dat reduceert de CO2-uitstoot. Meervoudig grondgebruik van het dak combineert efficiënt verschillende functies: parkeren (met en zonder elektrische laadpalen), ruimte voor zo’n 10.000 m2 aan zonnepanelen en de opslag van stapelwagens met fusten die zo aan het zicht worden onttrokken.

Rondom de Sierteeltstraat komt een groenplan voor een verbeterde klimaatadaptatie en biodiversiteit. Het belooft voor medewerkers een groene omgeving te worden om de pauze door te brengen.

Tot slot is het gebouw multifunctioneel, met oog op de toekomst. De vrije hoogte van 10,7 meter en de vlakke vloer die veel gewicht kan dragen, zoals in de modernste logistieke gebouwen, maken het gebouw toekomstbestendig voor meerdere doeleinden en nieuwe functies.

Foto: impressie. (Bron en foto: Royal FloraHolland)