Raadhuisplein in toekomst levendige ontmoetingsplek?

Aalsmeer – Een plan om het Raadhuisplein om te toveren tot een gezellig en levendig ontmoetingsplein in plaats van de grijze parkeerplek van nu, presenteerde Aalsmeerse Belangen (AB) afgelopen maandag 14 september in de veilingzaal van de Historische Tuin. De opkomst was meer dan goed te noemen, er moesten zelfs stoelen bijgezet worden. Afgevaardigden van andere politieke partijen waren aanwezig, evenals ondernemers en buurtbewoners. In de schets voor de nieuwe look van het ‘dorpsplein’ heeft AB ook het Drie Kolommenplein betrokken en de verkeerssituatie onder de loep genomen. “Een schets zoals het zou kunnen zijn”, zei Dick Kuin voor aanvang van de filmpresentatie. Hij zit al vele jaren in de politiek en weet als geen ander dat informatieavonden nog al eens aangegrepen worden om onderwerpen die ‘hoog’ zitten, in het Centrum vooral parkeren, aan te halen. “Het aantal parkeerplaatsen totaal is nu niet interessant”, vervolgde hij. “Het gaat om de inhoud. Vast omlijnd is het nog niet.” In haar idee verplaatst AB het beeld van Flora meer richting de Stationsweg. Haar sokkel wordt ingekort en haar blik richt zich op het gemeentehuis. Op het deel van het plein bij de bloemenkiosk komt een ontmoetingsplaats met een extra horecagelegenheid, die een groot terras kan creëren op het plein en een knus terras langs het water uitkijkend op de Van Cleeffkade. Op het deel van het plein voor het gemeentehuis blijft parkeren mogelijk, echter wel tussen meer groen met Aalsmeerse beplanting, waaronder Buxus boompjes. De toegang naar het Raadhuisplein aan de Stationsweg wordt afgesloten. Dit met het oog op de komst van de Lidl aan de overzijde.

Oude postkantoor weg

Het oude postkantoor aan de Stationsweg gaat verdwijnen en maakt plaats voor een appartementencomplex, in de vorm van de al bestaande bebouwing op het Drie Kolommenplein, met ondergronds een parkeerkelder. De Zijdstraat wil AB meer bij het Raadhuisplein betrekken door de verkeersstroom te wijzigen. Het wordt eenrichtingsverkeer op de Van Cleeffkade ter hoogte van de Marktstraat. De ‘rotonde van Flora’ voert bezoekers uit de richting van Kudelstaart via een nieuwe aan te leggen weg naast de tearoom voor het gemeentehuis langs richting Van Cleeffkade. De fractie hoopt hiermee het hoge aantal verkeersbewegingen bij de Uiterweg terug te dringen. De transformatie van het Raadhuisplein viel niet bij alle aanwezigen in goede aarde. “Heel erg groot en heel erg open en het is misschien maar drie maanden per jaar in gebruik”, aldus Nico Dames. Joop Kok van PACT gaf aan het ondenkbaar te vinden dat het gemeentehuis middels een weg gescheiden gaat worden van het Raadhuisplein. “Het gemeentehuis afsluiten van het plein kan echt niet, het hoort bij de gemeenschap.” Uiteraard waren er ook positieve geluiden en de wil bij aanwezigen om verder over dit idee na te denken en suggesties te doen.

Uiteindelijk hoopt AB een breed gedragen initiatiefvoorstel te kunnen presenteren aan het college, die hiermee verder kan gaan om te komen met een uitvoeringsplan. Het plan van AB is ontwikkeld door de ‘denktank’ binnen de fractie onder leiding van Leo van Erp en Luc de Horde en waarin onder andere architect Jaap Tromp zitting heeft, die overigens al eens een soort gelijk voorstel heeft geopperd met verkeer langs het gemeentehuis om de winkelstraat met het Raadhuisplein te kunnen verbinden. Over de renovatie en herinrichting van het plein wordt in het najaar in de gemeenteraad gesproken. Het ligt in de bedoeling om in 2016 het plein voor het gemeentehuis een metamorfose te geven. Of het plan van AB ten uitvoer gebracht gaat worden of een deel er van, is nu nog niets over te zeggen. Op de website van AB kan het presentatiefilmpje bekeken worden.