Invoering Ledenraad

Mijlpaal export bloemen en planten

Aalsmeer – De export van bloemen en planten vanuit Nederland klimt dit jaar naar een nieuw record van 6 miljard. Dit baseren Floridata en de VGB op de resultaten tot en met november. “De vooruitzichten voor 2018 zijn goed, al zijn er ook knelpunten”, stellen de organisaties. Samenwerking, digitalisering, duurzaamheid en positionering zijn belangrijke thema’s in de bloemen- en plantengroothandel.

Nederland speelt hierin internationaal een belangrijke rol als veelzijdige en toekomstbestendige handelspartner. In november klom de bloemen- en plantenexport vanuit Nederland met 4% tot 455 miljoen. Bloemen (+7%) groeiden weer sneller dan planten (+/- 0%) en dat is dit jaar een structurele trend. Tot en met november ligt de exportwaarde op bijna 5,6 miljard.

Bijzondere prestatie

“Als de exporteurs dezelfde omzet realiseren als in december vorig jaar, passeren zij nipt de historische mijlpaal van 6 miljard”, meldt Wesley van den Berg van Floridata. Directeur Matthijs Mesken van de VGB vindt dat een bijzondere prestatie. “Hoe langer je aan de top staat, hoe groter de inspanningen zijn om die leidende positie vast te houden. De internationale concurrentie zit niet stil”, stelt hij vast.

Goed perspectief 2018

In 2018 wordt een vergelijkbare groei verwacht van de sierteeltexport als dit jaar. Economisch zit het in de meeste landen in Europa weer mee. Bovendien is groen weer in, met name in Nederland en in Scandinavië. Leeuwenburg verwacht extra groei in Oost-Europese markten. “Het einde is daar nog niet in zicht.” Volgens Floridata steeg de export van bloemen en planten naar Polen dit jaar met 22% weer opmerkelijk. De groei in deze inmiddels zesde afzetbestemming voor Nederlandse groenexporteurs is structureel. Rusland doet het ook weer behoorlijk goed. Zorgpunt is Engeland. Niet alleen vanwege de gedaalde koers van het pond, vooral vanwege de mogelijke belemmeringen die nieuwe douaneregels gaan opwerpen.