Kookrubriek: What’s That Smell?

Aalsmeer – Het tweede recept voor de maandelijkse kookrubriek ‘What’s That Smell?’ in de Meerbode heeft Willemijn Visser vorige week gepresenteerd. Een heerlijk nagerecht als ‘topper’ op de feestelijke maaltijd. Het eerste recept was overheerlijke erwtensoep en dit is misschien best een goed idee om hier de derde kerstdag (zondag) op te trakteren. Op de website van de Aalsmeerse staan allerlei recepten, van ingewikkeld tot ‘zo klaar’. Neem een kijkje en wie weet worden ideeën opgedaan voor een gezellig kerstdiner of een ander bijzonder feest. Het nagerecht is in ieder geval een aanrader:

Feestelijke sinaasappel-bitterkoekjes-trifle 

Dessert: 10 personen

Bereiding: 20 minuten 

Wachten: 1 uur

Ik ben momenteel helemaal in de ban van De smaakbijbel, het boek van Niki Segnit. Not your averege cookbook, want nauwelijks recepten en geen foto’s. Maar wel prachtig uitgegeven en met bergen nuttige informatie over het combineren van smaken en het perfectioneren van smaakcombinaties. Klinkt heel abstract, valt reuze mee. Het boek bood ook inspiratie toen ik op zoek was naar een fijn toetje voor het familiekerstdiner. Ik wist al dat ik een trifle wilde maken, een klassiek Engels nagerecht met laagjes. Maar welke smaakcombinatie zou het worden? Op advies van De smaakbijbel koos ik voor sinaasappel met amandel (in dit geval amandellikeur, oftewel: amaretto). Een trifle is trouwens een ENORM goed idee als je weinig tijd hebt, niet in je eigen keuken staat en voor grote gezelschappen moet koken. Minimaal gestress, maximaal resultaat, iedereen blij 😉 Hele relaxte feestdagen gewenst allemaal!

Dit heb je nodig:

400 g boerencake (mag je zelf maken of lekker lui bij de bakker halen)

250 g bitterkoekjes (= 1 zakje)

500 ml amaretto

250 ml sinaasappelsap

500 ml verse slagroom

500 g mascarpone

75 g suiker

1,5 kilo handsinaasappelen

Zo maak je het:

– Snij de cake in plakken en verbrokkel de bitterkoekjes. Verdeel over twee grote, diepe borden en besprenkel royaal met sinaasappelsap en amaretto.

– Klop de slagroom met de suiker stijf. Sla de mascarpone los in een kommetje en spatel voorzichtig door de room. Het mengsel moet luchtig blijven.

– Was twee sinaasappelen en rasp de schil door het slagroom-mascarponemengsel. Let op: alleen het oranje deel van de schil raspen, niet het (bittere) witte.

– Pel alle sinaasappelen en snij de partjes in kleine stukjes.

– Pak nu een grote glazen schaal. Glas is leuk, want dan kun je de laagjes goed zien. Bouw de trifle laagje voor laagje op. Eerst een laagje cake- en bitterkoekjesbrokken, dan de sinaasappelpartjes, dan de mascarponeroom. Herhaal dit net zo lang tot al je ingrediënten op zijn. Eindig met een laagje mascarponeroom, dat staat mooi.

– Laat de trifle een uurtje in de koelkast of een andere koude plek afgedekt staan, dan trekken alle smaken goed in.

Oja:

– Kleine kinderen onder de eters? Maak dan een apart schaaltje trifle, laat de likeur weg en wees iets royaler met de sinaasappelsap.

– Geen grote glazen kom in de servieskast? Zelf ben ik fan van de vele kringloopwinkels in Aalsmeer. De schaal op de foto kocht ik voor (schrik niet) 1,50 euro!

– Ga je voor een kleiner gezelschap koken en vind je het lastig om de hoeveelheden om te rekenen? Bij elk recept op mijn site kun je het aantal personen heel makkelijk aanpassen en lees je direct de juiste verhoudingen.

Willemijn Visser van de website www.whatsthatsmell.nl houdt van koken, eten & lezen. Volgende maand schrijft zij weer een recept voor de Meerbode dat past bij de tijd van het jaar.