Hoge score voor Amsterdamse Bos

Amsterdamse Bos scoort hoogste cijfer ooit

De Bezoekers Enquête Amsterdamse Bos wordt elke vijf jaar gehouden. Uit het onlangs gepubliceerde rapport blijkt dat bezoekers het Bos waarderen met een 8,3. Dit is het hoogst gemeten cijfer ooit in de geschiedenis van het Amsterdamse Bos. Het bevestigt de consequente positieve respons van bezoekers, zoals dit jaar het opnieuw ontvangen ‘Certificaat van Uitmuntendheid’ van de internationale beoordelingssite Tripadvisor. Jaarlijks ontvangt het Amsterdamse Bos 6 miljoen bezoekers. In de enquête komen verschillende onderwerpen aan bod, zoals de bezoekmotieven, tevredenheid over de horeca en vervoer. Er zijn 812 bezoekers ondervraagd. De gegevens zijn verwerkt door Onderzoek, Informatie en Statistiek van de gemeente Amsterdam. Wethouder Choho (Duurzaamheid, Openbare Ruimte) van Amsterdam vindt de 8,3  een mooi  resultaat: “Het Amsterdamse Bos is een prachtig stadsbos  waar je van de stilte kunt genieten, maar waar ook veel te doen is. Die balans wordt zorgvuldig bewaakt. Het Bos is er voor iedereen en we mogen er trots op zijn dat bezoekers zo’n hoge waardering uitspreken.”

Woonplek en afkomst

Van de bezoekers komt 42%  uit Amsterdam en 26% uit Amstelveen. In 2010 was dit respectievelijk 40% en 27%. Verder komt  7% uit de regio en een kwart van elders. Er waren ook bezoekers die niet mee wilden of konden doen aan de enquête. Daarvan komt 15% (117 mensen) uit het buitenland: Europa, VS, Azië en overig. Daaruit valt te concluderen dat ook (zakelijke) toeristen het Bos goed weten te vinden. De meeste bezoekers komen voor een evenement, een activiteit (zoals sporten) of een voorziening (zoals de geitenboerderij of horeca): 76%. Voor de rust van het Bos komt 20% van de bezoekers. Gemiddeld komen bezoekers 2,5 keer per week naar het Amsterdamse Bos.

Evenementen

Bijna 4 op de 10 bezoekers bezoekt evenementen in het Bos. Dat zijn voornamelijk kunst- en cultuurevenementen (47%), sportevenementen (36%) en dance events (20%). Bezoekers komen vaker met de fiets of lopend naar het Bos dan in 2010. De helft van de bezoekers komt met de auto, in 2010 was dit nog 61%. Ten slotte is het aandeel dat in 2015 te voet is gekomen hoger (20%) dan in 2010 (17%).