ontspannen

Een druk leven? Zo voorkom je een burn-out

PARTNERBIJDRAGE

Het lijkt tegenwoordig wel of niemand meer ontkomt aan een burn-out. Steeds vaker zie je in je omgeving dat iemand langdurig ziek thuis zit omdat werk en privé net te veel werden. Want een burn-out wordt maar zelden alleen veroorzaakt door een drukke baan met te veel verantwoordelijkheden. Het is in vrijwel alle gevallen een samenloop van omstandigheden die ervoor zorgt dat iemand het bijltje er bij neergooit. Een burn-out is niet altijd te voorkomen. De één kan nu eenmaal meer stress aan dan de ander. Maar je kunt er wel degelijk zelf ook wat aan doen.

Houd zicht op je afspraken

Het is handig om een agenda of bulletjournal bij te houden van je afspraken. Zet hierin zowel werk- als privé afspraken. Op die manier heb je een handig overzicht van wat er de komende dagen of week op je afkomt. Maak geen afspraken die je niet kunt nakomen. Je kunt maar op één plek tegelijk zijn en dat moet je vooral letterlijk nemen. Zorg er ook voor dat je voldoende tijd voor jezelf overhoudt om te ontspannen. Het is niet vanzelfsprekend dat je je zakelijke mails ook buiten je werkuren beantwoordt. En als de baas belt op jouw vrije dag dan moet hij of zij daar een heel goede reden voor hebben.

Te veel hooi op je vork

Als een collega ziek is of verlof heeft dan hebben sommige werkgevers de neiging om het werk dat nu blijft liggen onder de overige medewerkers te verdelen. Maar dat is natuurlijk niet de bedoeling. Dat je wat overneemt als je collega een vrije dag heeft is nog wel acceptabel. Maar een langdurig zieke collega maandenlang vervangen gaat niemand volhouden. Houd dus goed overzicht over je afspraken en trek aan de bel als er te veel op jouw bord komt. Houd je leidinggevende voor dat hij er niets mee opschiet als er nog iemand ziek uitvalt. Een goede en verantwoordelijke werkgever zal hier zeker naar luisteren als je het gesprek in alle redelijkheid aangaat.

Thuis de taken verdelen

Een burn-out voorkomen heeft niet alleen te maken met de situatie op je werk maar ook met je privé leven. Op Invulboekjes.nl vind je ook handige gezinsplanners waar je alle afspraken voor jou, je partner en je kinderen op kunt zetten. Zo houd je overzicht over de voetbaltraining van de kinderen en hun paardrijles en muziekles. Je ziet in één oogopslag of je de uitnodiging voor dat etentje met je vriendin kunt aannemen of dat het handiger is om het een weekje uit te stellen. Maak ook met je partner goede afspraken over huishoudelijke taken. De tijd dat ‘moeder de vrouw’ het hele huishouden combineerde met een fulltime baan en ‘vader’ zonder een vinger uit te steken kon aanschuiven bij het eten en zijn kleding altijd als vanzelfsprekend schoon in de kast terugvond liggen echt al een hele tijd achter ons.