Fietsen

De elektrische fiets houdt je langer mobiel

PARTNERBIJDRAGE

Nederland is een fietsland bij uitstek. Maar met het klimmen van de jaren kan dat tegen die eeuwige zuidwestenwind wel gaan tegenvallen. Een fietstocht maken wordt dan meteen een stuk minder prettig. Daarom stappen veel mensen over op een elektrische fiets. Een fiets met trapondersteuning maakt het een stuk makkelijker om weer en wind te trotseren. Niet alleen ouderen maken er overigens graag gebruik van, ook de jeugd die op de fiets naar school gaat rijdt steeds vaker op een elektrische fiets of zelfs een fatbike.

Op de fiets kom je overal

Als je ouder wordt is het belangrijk om in beweging te blijven. Des te langer blijf je mobiel. Op een elektrische fiets kun je een boodschap doen in de plaatselijke supermarkt, op bezoek bij mensen die in de buurt wonen of gewoon een lekker tochtje in de omgeving maken. Dankzij de trapondersteuning kun je ook langere afstanden prima afleggen. De actieradius van de accu bedraagt doorgaans enkele honderden kilometers. De kans dat je halverwege een lege accu hebt is dus niet zo groot. Het is verstandig om de accu op te laden volgens de aanwijzingen van de fabrikant. Dan gaat hij zo lang mogelijk mee. De levensduur van een fietsaccu is zo’n 5 jaar. Daarna bestaat de kans dat de accu niet meer goed oplaadt en moet je hem uiteindelijk vervangen. Je kunt ook kiezen voor fietsaccu revisie. De oude accu wordt dan door een hierin gespecialiseerd bedrijf uit elkaar gehaald. Essentiële onderdelen worden vervangen. Hierna heeft je accu opnieuw een levensduur van 5 jaar. Deze optie is uiteraard goedkoper dan een nieuwe accu aanschaffen.

Welke accu moet ik kiezen voor mijn elektrische fiets?

Er zijn verschillende fietsaccu’s leverbaar voor elektrische fietsen. Als je een nieuwe accu koopt, let er dan op dat je kiest voor een type dat past bij je fiets. Als je twijfelt kun je advies vragen bij de leverancier van de fietsaccu of bij de winkel waar je je elektrische fiets kocht. Je kunt vaak wel kiezen voor een wat zwaardere accu als je langere tochten wilt maken en dus meer capaciteit nodig hebt. Misschien ga je inmiddels op je elektrische fiets dagelijks naar je werk of bezoek je vrienden of familie die wat verder weg wonen. Dan is het prettig als de accu het wat langer volhoudt.

Veilig rijden op een e-bike

Er zijn helaas regelmatig berichten over ongelukken waarbij een elektrische fiets is betrokken. Als je deelneemt aan het verkeer, let dan goed op je veiligheid. Je gaat nu eenmaal wat harder dan wanneer je zelf moet trappen. Goed anticiperen is dan ook heel belangrijk. Vooral ouderen wordt steeds vaker aangeraden om een fietshelm te dragen. Hiermee kan mogelijk ernstig hoofdletsel worden voorkomen bij een val. Er gaan zelfs stemmen op om een helm verplicht te stellen bij het besturen van een e-bike. In veel landen om ons heen is het dragen van een helm heel gebruikelijk en kijkt niemand daar nog van op.