Bloemen: Hét cadeau voor Valentijn

Aalsmeer – De laatste week voor Valentijnsdag is voor de internationale bloemensector, en dus ook voor Royal FloraHolland, een van de drukste weken van het jaar. Waar in een normale week circa 50 miljoen bloemen verhandeld worden, kan dat in de week voor Valentijn oplopen tot 1,5 en zelfs 2 keer zoveel bloemen. Rozen en tulpen worden het meest verhandeld; circa 100 miljoen rozen en zo’n 120 miljoen tulpen. Klanten kopen ook nog eens 100 miljoen overige bloemen en circa 20 miljoen kamerplanten op het internationale platform van de veiling, zowel fysiek als digitaal. Vooral in de week voor Valentijn is Royal FloraHolland een geoliede logistieke machine met de rijkdom van duizenden kleuren en geuren.

Alle kleuren

Van de 100 miljoen rozen exporteren klanten circa 75% de hele wereld over. Dat geldt ook voor de andere bloemensoorten. Met Valentijn doen alle bloemensoorten het goed. Naast rozen en tulpen zijn ook chrysanten, Gerbera’s, Fresia’s, Anemonen en Alstroemeria’s belangrijk in het assortiment, evenals typische voorjaarsbloemen als Narcis en Hyacint. De traditionele Valentijnkleuren zijn rood en roze, maar ook andere pasteltinten doen het als voorjaarskleuren deze week goed. Tenslotte is Valentijnsdag steeds meer de dag waarop, naast de romantische liefde, met bloemen en planten liefde en waardering in het algemeen wordt geuit. Alle andere kleuren doen het dan ook erg goed.

Rozen voor Fransen en Britten

Valentijn wordt gevierd in heel West-Europa, maar het zijn vooral Fransen, Duitsers en Britten die hun gevoelens van liefde, vriendschap of waardering met een bloemetje bezegelen. Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk zijn voor de Nederlandse sierteeltsector niet alleen met Valentijn, maar het hele jaar door de belangrijkste exportlanden. Zijn in Nederland en Duitsland ontvangers vooral blij met een fraai gemengd boeket, voor een groot deel van de Fransen en de Engelsen is er maar één echte Valentijnsbloem: de roos. Uit diverse onderzoeken blijkt dat bloemen en planten meehelpen aan een betere gezondheid en algemeen geluksgevoel. Zo wijst een onderzoek door onder andere TNO uit dat scholieren in een klas met veel bloemen of planten beter presteren en de luchtkwaliteit verbetert meetbaar. Door bloemen en planten gezond en gelukkig.