Zorgen wethouders over beleid provincie

Aalsmeer – De wethouders Gert-Jan van der Hoeven en Robbert-Jan van Duijn van Aalsmeer hebben tijdens een bezoek van de fractie van het CDA Noord-Holland hun zorg overgebracht over het nieuwe provinciale ruimtelijke beleid. Zij deden dat bij orchideeënkwekerij GreenBalanz in Kudelstaart, waar de fractie ook werd bijgepraat over met name duurzaamheid in de glastuinbouw. “Het is indrukwekkend hoe dit Aalsmeerse bedrijf wereldwijd koploper is op het gebied van duurzaamheid”, aldus fractievoorzitter Heleen Keur en Statenlid Hermen de Graaf uit Aalsmeer. “Werkbezoeken aan de regio’s in Noord-Holland zijn een vast onderdeel van onze activiteiten”, aldus fractievoorzitter Heleen Keur. “De provincie moet dienstbaar zijn en waar mogelijk maatwerk leveren, ook als het gaat om regelgeving. Daarom gaan wij vaak ter plekke kijken wat de regio nodig heeft vanuit de provincie.”

Geen Openluchtmuseum

De provincie komt later dit jaar met een ontwerpwijziging van de Provinciale Ruimtelijke Verordening (PRV), waarin staat beschreven welke ruimtelijke ontwikkelingen mogen plaatsvinden. De Aalsmeerse wethouders uitten hun zorgen over dit beleid. “De nieuwe regels over het bouwen van huizen en bedrijven zijn niet altijd duidelijk en vaak te stringent. Ze belemmeren bewoners en bedrijven in onze regio. Zo dreigt Aalsmeer stil te komen te staan en een soort Openluchtmuseum te worden”, betoogden Van der Hoeven en Van Duijn. Jitske Haagsma, CDA-woordvoerder ruimte in de provincie: “Het is nuttig om vanuit de praktijk te horen hoe nieuwe regels gaan uitpakken, daarom reizen wij de provincie door om te horen wat de drempels zijn van deze ontwerp PRV. Het CDA vindt dat de provincie duidelijke en afgewogen kaders moet stellen, die dienen ter ondersteuning van het gemeentelijk beleid. Het belangrijkste doel hierbij is dat inwoners van dorpen als Aalsmeer op een gezonde manier kunnen blijven leven en werken.” Van Duijn en Van der Hoeven bepleiten meer planologische duidelijkheid vanuit de provincie. “Het is ook van provinciaal belang om in onze regio woningen te kunnen blijven realiseren”, waarschuwen zij.

Indrukwekkend

Hoe orchideeënkwekerij GreenBalanz in Kudelstaart internationaal voorop loopt bij de productie van duurzame planten werd tijdens het werkbezoek uiteengezet door directeur Lennard van der Weijden. Vanuit de ‘kas zonder gas’ wordt voor 100% groen geteeld, met zelfs een gedeelte biologische phaelenopsisplanten. „Wereldwijd een voorbeeldbedrijf en een parel in de Greenport Aalsmeer”, aldus CDA-statenlid De Graaf.

Foto: De CDA-delegatie krijgt uitleg van Lennart van der Weijden (uiterst rechts) van GreenBalanz over het duurzaam kweken van orchideeën.