Wereldrecord voor rolstoeltennissers

Aalsmeer – Op zaterdag 17 oktober om 16.01 uur hebben de vier Nederlandse rolstoeltennissers Jiske Griffioen, Maikel Scheffers, Diede de Groot en Ruben Spaargaren uit Aalsmeer het wereldrecord rolstoeltennissen verbroken. Toen stonden zij namelijk meer dan 24 uur op de baan, waardoor zij het oude Australische record verbraken. Uiteindelijk hielden de vier toprolstoeltennissers om 18.00 uur op, waardoor het record nu op 26 uur staat.

De reden waarom de rolstoeltennissers 26 uur spelen, is omdat volgend jaar de 26e Paralympische Spelen plaatsvinden. Vandaar dat de recordpoging omgedoopt werd tot Record 4 Rio. Met dit wereldrecord is geld opgehaald voor het Fonds Gehandicaptensport en de Paralympische campagne van de tennissers richting Rio 2016. Tijdens de 26 uur deden verschillende BN’ers mee. Zo deed voormalig Wimbledon-kampioen Richard Krajicek de opening. Verder speelden onder andere Emile Roemer, Yvonne van Gennip, Esther Vergeer en Peter Heerschop een uur mee, om zo de rolstoeltennissers te ondersteunen. Record 4 Rio vond plaats in Tenniscenter Heuvelrug in Doorn. Het voorlopig opgehaalde bedrag van de wereldrecordpoging is 25.195,87 euro. De cheque werd uitgereikt namens wethouder Veldhuizen, onder andere verantwoordelijk voor sport in de Utrechtse Heuvelrug, en Monique Velzeboer. Velzeboer, voormalig shorttrackster, is Olympisch kampioen geweest, maar zij belandde na het oplopen van een dwarslaesie in een rolstoel. Tegenwoordig is zij een bekend fotograaf, onder andere van minder-validen en topsporters. Jiske Griffioen, de huidige nummer 1 bij de rolstoeltennisdames: “Fantastisch dat we de recordpoging hebben gehaald en zo rolstoeltennis en het Fonds Gehandicaptensport onder de aandacht hebben gebracht. Voor ons is dit een mooie kick-off voor het Paralympische traject dat hopelijk volgend jaar tot goud in Rio leidt. Met het voltooien van de recordpoging hopen we ook nog meer geld binnen te halen voor het Fonds en om ons optimaal voor te bereiden tijdens de Paralympische campagne.”

Op de website www.record4rio.nl is meer informatie over het evenement te vinden. Daar kan ook nog gedoneerd worden om het Fonds Gehandicaptensport en de rolstoeltennissers te ondersteunen.

De vier toptennissers Jiske, Maike, Diede en Ruben uit Aalsmeer. Foto: Peter Verheijen