hondjes

Tips voor een stevige wandeling met je hond

PARTNERBIJDRAGE

Heb jij een hond? Dan weet je natuurlijk als geen ander hoe belangrijk het is dat je je hond meerdere malen per dag uitlaat. Niet alleen zodat je trouwe viervoeter zijn of haar behoeftes kan doen, maar ook om ervoor te zorgen dat ze voldoende beweging krijgen. Afhankelijk van het ras en ook de lichamelijk gezondheid van je hond, is het goed om niet alleen een blokje om te doen, maar ook eens een stevige wandeling te gaan maken. Dit kan in het bos, maar ook gerust door je woonplaats. Omdat het vooral in het begin even wennen is, is het goed de juiste voorzorgsmaatregelen te treffen, zodat jij en je hond met een gerust hart op pad kunnen. Speciaal daarom hebben we een aantal handige tips voor je, die jullie beide kunnen helpen.

Begin voorzichtig

Wanneer je niet eerder een flink eind met je hond hebt gelopen, dan is het aan te raden om rustig te beginnen. Dit is ook meteen een tip die je op ieder honden blog zult lezen. Net als wij mensen, heeft een hond ook tijd en vooral ook beweging nodig om conditie te kunnen opbouwen. Direct een flink eind wandelen kan er dus voor zorgen dat je de spieren en gewrichten van je hond overbelast raken en je hond halverwege niet meer verder kan. Nu kun je een kleine hond nog wel een keer optillen, maar wanneer je een labrador van ruim 30 kilo bij je hebt, is dit een heel ander verhaal. Begin daarom rustig en bouw het rond steeds verder uit. De beste manier om dit te doen, is door iedere week 5 minuten langer te gaan wandelen. Merk je dat je hond met z’n tong op de grond bijna niet vooruit te branden is, dan weet je dat je even een stapje terug moet doen.

Neem voldoende water en eten mee

Wandelen kost natuurlijk een hoop energie. Waar wij mensen het kunnen aangeven dat we dorst hebben of zin hebben in iets lekkers, kan een hond dit simpelweg niet. Zorg er daarom dus ook voor dat je voldoende water bij je hebt, zodat je na een half uur stevig te hebben gewandeld, even kunt stoppen om je hond te laten drinken. Omdat de meeste honden zo enthousiast zijn, zullen ze vergeten om zichzelf te melden. Het is dus als baasje aan jou de taak om dit in de gaten te houden. Merk je dat je hond moet is? Ga dan lekker naar huis. Daar kan je hond lekker in zijn of donut mand hond gaan liggen en tot rust komen.

Laat je hond niet direct los lopen

Het ziet er zo heerlijk uit. Mensen die in het bos lopen en hun hond enkele tientallen meters voor hun uit in de gaten houden. Doe dit absoluut niet! Vooral in het begin is het belangrijk dat je je hond goed in de gaten kunt houden. Wat we namelijk vaak vergeten, is dat een hond erg snel afgeleid is. Helemaal wanneer dit één van de eerste keren is, is het belangrijk te kunnen zien waar je hond loopt. Daarbij komt ook dat je hond ook iets verkeerds kan eten, wat je natuurlijk niet ziet als je hond meters voor je loopt. Houd je hond daarom aangelijnd. Wil je je hond toch liever los hebben lopen, oefen dit dan voorzichtig.