Test mobiele blusunit bij ouderen

Aalsmeer – Specialist in ouderenhuisvesting Habion gaat als eerste in Nederland een mobiele blusunit testen voor een aantal van haar bewoners. Het gaat om een gezamenlijk initiatief van Brandweer Amsterdam-Amstelland en Habion. De twee partners starten de pilot met de blusunit begin 2016 in Amstelveen en Aalsmeer. De proef heeft een looptijd van minimaal één en maximaal twee jaar.

Habion is als woningcorporatie gespecialiseerd in huisvesting van kwetsbare ouderen. De gevolgen van brand kunnen voor deze groep extra groot zijn. Zo zijn ze minder mobiel, waardoor de kans op vluchten beperkt is. Adjunct-directeur Ingrid Hulshoff van Habion: “Uit incidenten, zoals de branden begin dit jaar in Nijmegen en Amstelveen, blijkt dat ouderen onevenredig vaak slachtoffer zijn. Voor Habion komt de veiligheid van de ouderen die we huisvesten op de eerste plaats. Samen met onze bewoners en partners willen wij de risico’s zo klein mogelijk maken. Toen de brandweer ons om medewerking verzocht bij de proef hebben we geen moment geaarzeld.”

Innovatief systeem

De blusunit is een innovatief systeem dat brand op een slimme manier detecteert en onder controle houdt. Met zijn 130 liter waterinhoud verspreidt het systeem vijftien minuten lang watermist. Daarmee wordt de kans op overleven groter en tevens de tijd overbrugd die de brandweer nodig heeft om ter plaatse te komen. “Dit systeem kan levens redden”, zegt Loek Pfundt van Brandweer Amsterdam-Amstelland. “Dat hebben we gezien in Kopenhagen waar de mobiele blusunit succesvol wordt ingezet. Daarnaast blijkt dat de blusunit het gevoel van veiligheid bij bewoners vergroot.” Directe aanleiding om een mobiele blusunit in Nederland te presenteren was een brand aan de Logger in Amstelveen eerder dit jaar. Daarbij kwam een vrouw om het leven. “Wat ons als brandweer greep was het feit dat omwonenden de brand hebben zien aankomen. Mensen in haar omgeving wisten dat het een keer mis kon gaan.”

Brandveilig wonen

Brandweer Amsterdam-Amstelland is al jaren actief met actie- en bewustwordingsprogramma’s rond brandveilig wonen en brandveiligheid in de zorg. “We pakken deze uitdaging nu verder op met de praktijkproef met mobiele watermistunits zoals de Q-Fog. We hebben in Nederland te maken met toenemende vergrijzing en ouderen blijven langer thuis wonen”, licht Pfundt zijn motivatie toe. “Ouderen zijn bovendien verminderd zelfredzaam. Door bij mensen met een verhoogd risico een mobiele blusunit te plaatsen, kunnen we gevolgen van recente branden, zoals in Amstelveen, proberen te voorkomen.” Voor Brandweer Amsterdam-Amstelland wordt de veiligheid van senioren een speerpunt in 2016.