Stabiele stijging export bloemen en planten

Aalsmeer – De stijging van de exportwaarde van bloemen en planten uit Nederland schommelt al enkele maanden rond 3%. Daarmee komt de exportomzet tot en met september uit op 4,3 miljard, zo maakt de VGB bekend. Snijbloemen doen het dit jaar structureel beter met een plus van 6%, terwijl de exportwaarde van pot- en tuinplanten stokt op een achterstand van 3%. De verschillen per land blijven groot en de versterking van de logistieke en handelsfunctie door de Nederlandse groothandel is essentieel om de positie op de wereldmarkt te handhaven en te versterken.

Verschillen per bestemming

De grootste stijger in de top-10 afnemers blijft Engeland, gestuwd door de relatief hoge koers van het Britse pond, met ruim 16% tot 715 miljoen. Het marktaandeel van het Verenigd Koninkrijk is hierdoor met 2 procentpunt gestegen in vergelijking met vorig jaar, tot ruim 16,5%. Gedrukt door de blijvend lage koers van de roebel blijft de exportomzet op Rusland dalen, in september met 28% en op jaarbasis met 26% tot 135 miljoen. ”In veel Oost-Europese landen is de afzet moeizamer, al is Polen inmiddels een hele stabiele bestemming geworden”, baseert directeur Marius Dekker van DGI zich op de toename van 14% tot 140 miljoen. Naar grootafnemer Duitsland hebben Nederlandse exporteurs tot en met september in waarde ruim 4% minder verkocht op ruim 1,2 miljard. Het marktaandeel van de oosterburen is daarmee ruim 2 procentpunten gezakt tot 29%. ”Zolang we snel kunnen schakelen en binnen 24 uur per dag waar dan ook ter wereld kunnen leveren, behouden we als Nederland onze positie als wereldwijde leverancier van bloemen en planten”, is de overtuiging van directeur Burt Groeneveld van exportbedrijf Tuning.

Foto: Van woensdag 4 tot en met vrijdag 6 november wordt de jaarlijkse handelsbeurs Trade Fair Aalsmeer organiseert in het veilingcomplex van FloraHolland aan de Legmeerdijk. Het is dé plaats waar nationale en internationale sierteelt samenkomt. Kijk voor meer informatie op www.floraholland. com.