Foursaxes.com

Speelplezier met vier saxofoons

PARTNERBIJDRAGE

De saxofoon is een populair instrument bij jong en oud. Meestal beginnen saxofonisten te spelen op een alt-saxofoon maar veel mensen kiezen daarna voor een sopraan-, tenor,- of baritonsaxofoon, of voor meerdere. Het voordeel van de saxofoon is namelijk dat de grepen op alle 4 de saxofoons hetzelfde zijn. Alleen de toonhoogte verschilt: de sopraan is het kleinst en klinkt dus het hoogst, de alt zit daar onder, de tenor nog iets lager en de bariton is een echt ‘bas’-instrument.

Transponerend instrument

De saxofoons zijn daardoor ‘transponerende’ instrumenten, d.w.z. dat de klank anders is qua toonhoogte dan de notatie. Dit is geen probleem als je solo speelt maar wel als je samen speelt met een ander instrument. Een piano is bijvoorbeeld geen ‘transponerend’ instrument en elke gespeelde noot klinkt dus ook zoals hij genoteerd is. Als een piano en een saxofoon dezelfde melodie van notenschrift willen spelen dan zal de saxofonist de bladmuziek moeten transponeren om zo op dezelfde toonhoogte te klinken.

Saxofoonkwartet

Het transponeren van muziek is niet heel moeilijk te leren maar wel redelijk arbeidsintensief. Maar gelukkig is er bladmuziek te koop waarbij de noten al getransponeerd zijn. 

Want alleen muziek maken is toch altijd wel wat ‘eenzaam’, en veel muzikanten kiezen er dan ook voor om samen te spelen met een of meerdere muzikanten. Saxofonisten kiezen er vaak voor om samen met de andere 3 saxofoons een zgn. ‘saxofoonkwartet’ met elkaar te vormen. Het tegelijk spelen van sopraan-, alt-, tenor- en baritonsaxofoon resulteert, doordat ze uit dezelfde ‘familie’ komen, in een zeer mooie en harmonieuze klank. Dat vereist wel dat er voor alle 4 de saxofoons op de juiste wijze getransponeerde muziek aanwezig moet zijn.

Bladmuziek

Voor saxofoonkwartet is weinig bladmuziek te vinden. Echter, sinds een paar jaar voorziet Foursaxes.com hierin op uitstekende wijze. Online staan meer dan 200 arrangementen voor saxofoonkwartet van jazz, klassiek, pop en andere soorten muziek. Alle arrangementen zijn te beluisteren en bij aanschaf wordt de bladmuziek voor de 4 saxofoons als pdf-bestand toegestuurd. De arrangementen zijn op professionele manier gemaakt door een geschoolde musicus die ook alle arrangementen zelf speelt met een saxofoonkwartet.