Selfies van 220 Aalsmeerders in gemeentehuis

Aalsmeer – In samenwerking met de gemeente is het De Kunstploeg gelukt om het Selfie van Aalsmeer twee weken lang in de burgerzaal van het gemeentehuis te exposeren. In die burgerzaal is vanaf vandaag, maandag 12 oktober, een zwart/wit schilderij van vier bij zes meter te zien. In dat schilderij 220 zelfportretten van bekende en onbekende Aalsmeerders. Elk heeft er een eigen plekje gekregen. Het is zondermeer een bezoekje waard. Het Selfie-project was al eerder te zien tijdens de twee dagen van de Kunstroute van Aalsmeer. Zeker 1000 bezoekers zagen toen 220 verschillende zelfportretten van evenzoveel Aalsmeerders.

De zelfportretjes zijn verrassend en ontroerend. Photoshop en meer van dat soort moderne gereedschap hebben geen kans gekregen. De Kunstploeg schreef er geschiedenis mee. Het Selfie van Aalsmeer geeft een beeld van de Aalsmeerse samenleving in deze eeuw, zoals het nu is.

De diversiteit onder de deelnemers was ook groot en dat hoort ook zo bij een community kunstwerk als dit. De kijker krijgt als het ware een blik in de ziel, het Selfie van Aalsmeer. De Kunstploeg is trots op het resultaat en het aantal deelnemers dat deze uitdaging, want dat was het wel, hebben durven oppakken.

Maar liefst drie basisscholen, de Zuid-Ooster, de Antoniusschool en de Hoeksteen, hebben meegedaan aan dit project. De Kunstploeg is blij dat ook Het Tweede Thuis dit jaar heeft meegedaan met een aantal kunstenaars uit verschillende vestigingen.

En ook een klein aantal leden van het Aalsmeers gemeentebestuur hebben het aangedurfd een zelfportret te maken. Die spelen nu een thuiswedstrijd. En dan zijn er nog de zelfportretten van de vrije schilders, want zonder vrije schilders maakt zo’n project geen kans. De kwaliteit van de werkstukken is daarbij soms verrassend hoog.

Voor het vervaardigen waren maar een paar spelregels, heb plezier en schilder alleen het eigen hoofd in zwart wit. Verder was alles toegestaan van aangezicht tot profiel, van onder naar neus en kin of van boven naar beginnende kaalheid. Zolang het maar het eigen hoofd was, mocht het zelfportret in alle stijlen gemaakt worden. En dat is ook gebeurd.

Het Selfie ligt nu als een tegelmozaïek te pronken in het gemeentehuis alsof het er al jaren ligt. Als u het Selfie in alle rust wilt bekijken in de burgerzaal is dat het best na twee uur ’s middags te doen. De meeste publieksbalies zijn dan gesloten.