Rode rozen voor Valentijn favoriet

Aalsmeer – Hoewel veel winkels door de 24-uur economie ook op zondag open zijn, lijkt de combinatie van die dag met Valentijn de bloemenverkoop niet te stimuleren. Tot die conclusie komt de brancheorganisatie voor de groothandel in bloemen en planten VGB. Volgens exporteurs ligt de vraag aan de vooravond van het feest der liefde (aanstaande zondag) ongeveer op het niveau van vorig jaar. Toen werd de afzet gedrukt door het samenvallen met carnaval.

Voorzichtig optimistisch

In Nederland zijn veel bloemenwinkels aanstaande zondag open en dat geldt ook voor veel andere exportlanden. “Maar onze klanten hebben gekeken hoe hun afzet bij vorige vieringen van Valentijn op zondag was en werden daardoor kennelijk toch een beetje voorzichtig met hun inkoop”, zegt directeur Jan de Boer van exporteur Barendsen in Aalsmeer. “Wij zijn voorzichtig optimistisch. Maar onze verwachting wordt door die zondag wel wat getemperd.”

Niet spectaculair

Rode rozen, met de kleur van de liefde, zijn verreweg favoriet. Maar ook andere soorten bloemen met die tint doen het goed. Zoals tulpen. Het in die bloem gespecialiseerde bedrijf Gebr. Barnhoorn in Rijnsburg, met veel export naar Zwitserland meldt dat voor maar enkele soorten de prijzen extreem zijn. Daaronder vallen bijvoorbeeld extra lange rode rozen. Andere exporteurs bevestigen dat. De meeste soorten waren wel duurder dan anders, maar bereikten deze week geen aan Valentijn gerelateerd topniveau. Zelfs op woensdag, toen een ‘Valentijn prijsniveau’ werd verwacht, bleef dat voor veel soorten achterwege. “Niet spectaculair”, noemt Marcel Zandvliet van Dutch Flower Group, de grootste bloemen- en plantenexporteur met tientallen werkmaatschappijen, de gang van zaken rond Valentijn. “De bestelpatronen lopen vrijwel synchroon met onze planning. Dat geldt voor zowel onze afzet aan retailers als aan de importerende groothandel. Prijsniveau en volume van de geleverde producten liggen in lijn met die van vorig jaar. Wij denken wel dat de zondag een rol speelt in sommige landen.”

Lastig

Een exporteur op Frankrijk meldt schalks dat daar ook meespeelt dat veel mannen op zondag, behalve hun eigen vrouw, lastig andere dames met bloemen kunnen gaan verwennen. Voor de meeste exportbedrijven was de woensdag verreweg het drukst. De prijzen op de veiling zijn voor Valentijn ook min of meer redelijk door een forse aanvoer, zeggen handelaren.

De VGB (Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijprodukten) is de brancheorganisatie voor de binnenlandse, exporterende en importerende groothandel. Haar leden vertegenwoordigen 3,5 miljard van de omzet in die bedrijfstak.