Marius Sampelelean geeft passie-concert

Aalsmeer – Er bestaan toch werkelijk mensen op deze aarde die van hun lieve Heer wel heel veel hebben mee gekregen. Schoonheid en talent: altijd een combinatie waaraan eer valt te behalen. En wanneer je in het leven dan ook nog eens de juiste mensen tegen komt die je stimuleren, steunen en promoten dan zit je helemaal goed. Neem Marius-Iuliu Sampelelean. Geboren in Roemenië: Bekijk een van zijn you tube filmpjes en een ieder begrijpt onmiddellijk wat er met bovenstaande wordt bedoeld. Deze prachtige zanger komt nu naar Aalsmeer en dat is allemaal te danken aan Pastoor Jacob Spaans van de Oude Katholieke Kerk aan de Oosteinderweg. Wie met pastoor Spaans over muziek praat voelt de warmte, zijn kennis en gedrevenheid. Hoe hij al jaar en dag getalenteerde musici en zangers uit oost Europa ondersteunt en kansen biedt is meer dan een diepe buiging waard. Oh…natuurlijk geniet ook hij van hun bezoek, de gesprekken, de optredens maar het mooist is de blijdschap en dankbaarheid van musici en zangers zelf. Dat is dan ook de reden dat veel van hen graag iets voor hem terug willen doen en hoe kan dat beter dan met een het geven van een recital of zoals nu een passie-concert in zijn kerk. Muziek liefhebbers konden al vaker genieten van bijzondere concerten georganiseerd door pastoor Spaans – die ook nog wekelijks preekt- en ook nu staat er weer een indrukwekkend concert te wachten.

Marius is voor veertien dagen in Nederland voor meerdere optredens en hij stond er op om ook een concert te geven in de Oud Katholieke Kerk. Met zachte stem, achter de brillenglazen ogen met pretlichtjes, vertelt Pastoor Spaans  hoe hij Marius heeft gestimuleerd om zang te gaan studeren. “Ik bekeek eens een filmpje van hem en wat ik toen hoorde, zo mooi: ik kreeg er kippenvel van. Zijn stem had zo veel volume en mogelijkheden en het schijnt dat mijn enthousiasme er toe heeft geleid dat hij zijn oorspronkelijke plan om pastoor te worden besloot in te wisselen voor een zangcarrière.” En dat is niet zonder succes gebleven. Zijn internationale befaamdheid brengt hem door heel Europa. Inmiddels kennen pastoor Spaans en Marius elkaar al achttien jaar. De eerste keer dat zij elkaar ontmoetten, vormde Marius met 20 studenten een koor dat was verbonden aan de Theologische faculteit van de Universiteit in Cluj- Napoca- de tweede stad van Roemenië. Later zou hij ook tweede dirigent van dit koor worden. Pastoors Spaans – een groot kenner en verzamelaar van oude instrumenten – is dolgelukkig dat het orgel in de Oud Katholieke kerk tijdens het concert wordt bespeeld door de veel geroemde organiste Eveline Jansen. En ook zij komt speciaal voor pastoor Spaans naar Aalsmeer. “In principe is dit orgel voor Eveline technisch gezien niet interessant, maar ik heb haar kunnen overtuigen dat het orgel een paar mooie eind 17de eeuwse registers heeft, die prachtig klinken. Bovendien draagt de akoestiek van de kerk ook veel bij. De ten uitvoer gebrachte stukken van  Josef Rheingold en Antonin Dvorak bleken te ingewikkeld voor organisten die ik eerder benaderde, dus ben ik heel blij dat Eveline nu toch ‘ja’ heeft gezegd.”

Vrijdag 19 februari is dit unieke concert te beluisteren in de Oud Katholieke Kerk. Het concert begint om 20.00 uur en is gratis toegankelijk! Wel staat er een collectebus voor een vrijwillige bijdrage. Na het concert is er voldoende gelegenheid om kennis te maken met de solist, de organiste en uiteraard met de gastheer en muziekkenner Pastoor Jacob Spaans.

Janna van Zon