Brug

Overstap in Amerika? Dan heb je ook een ESTA nodig

PARTNERBIJDRAGE

Als je op reis gaat en een overstap moet maken in de VS, mag alleen als je in het bezit bent van een geldig ESTA, visum of Amerikaans paspoort. Aan de hand van je paspoortgegevens kan vliegtuigpersoneel al bij het inchecken controleren of je aan deze voorwaarden voldoet. In dit artikel vindt je meer informatie hoe je voor je overstap in de VS eenvoudig een ESTA aan kunt vragen en aan welke voorwaarden je precies moet voldoen.

Eenvoudig en snel je ESTA aanvragen

Voor een overstap, vakantie of zakenreis naar Amerika moeten alle reizigers met de Nederlandse nationaliteit in het bezit zijn van een geldig ESTA. Of je nu per vliegtuig, cruiseschip of over land reist, je zult een ESTA moeten aanvragen. Het is belangrijk om dit vooraf goed te controleren, aangezien de kans aanwezig is dat je geweigerd wordt op je vlucht of cruise als je geen geldig ESTA hebt. Een ESTA kan eenvoudig online aangevraagd worden en neemt slechts enkele minuten in beslag.

Een ESTA, ofwel Electronic System for Travel Authorization, is een elektronische reistoestemming waarmee reizigers die onder het Visa Waiver Program zonder visum naar Amerika kunnen reizen. Nadat je ESTA is goedgekeurd, krijg je deze bevestiging toegestuurd in een pdf-formaat. Je hoeft deze bevestiging niet uit te printen, omdat het vliegtuigpersoneel aan de hand van je paspoortgegevens al kan controleren of je een geldig ESTA hebt. Houd er rekening mee dat als je in de tussentijd een nieuw paspoort aanvraagt, je oude ESTA meteen ongeldig is en je dus een nieuwe ESTA aan moet vragen.

Hoelang is het ESTA geldig?

Het ESTA is twee jaar geldig vanaf het moment dat deze wordt goedgekeurd. Binnen de geldigheidsduur van het ESTA mag je een onbeperkt aantal reizen maken naar Amerika en mag je per verblijf tot maximaal 90 dagen in het land verblijven. Als je tussentijds een bezoek brengt aan Mexico, Canada, of een Caribisch eiland, dan wordt de tijd die je er verblijft ook opgeteld bij de maximale verblijfsduur. Als je van plan bent om langer in de Verenigde Staten te blijven dan is toegestaan met een ESTA, dan zul je een fysiek visum moeten aanvragen.

Aan welke voorwaarden moet ik voldoen?

In principe voldoen Nederlandse (zaken)reizigers aan alle voorwaarden van het ESTA, maar het is wel verstandig om voor vertrek te controleren of je aan deze voorwaarden voldoet en welke uitzonderingen er bestaan waardoor je voor Amerika toch een fysiek visum moet aanvragen. Je mag met een ESTA naar de VS reizen voor een vakantie, het bezoeken van vrienden of familie, voor het ondergaan van een medische behandeling of voor een zakenreis. Het is zelfs toegestaan om met een ESTA in Amerika te werken, zolang je niet in dienst treedt bij een Amerikaanse werkgever.

Ander reisdoel dan een overstap

Bij het aanvragen van het ESTA word jou gevraagd of je alleen voor een overstap naar Amerika reist. Mocht dat het geval zijn, dan hoef je dus geen verblijfplaats in Amerika op te geven. Of je nu alleen voor een overstap of met een ander reisdoel naar Amerika reist, je krijgt exact dezelfde reistoestemming. Je mag dus met een ESTA 90 dagen in de VS verblijven, ook al had je dat ESTA specifiek aangevraagd voor een overstap.

ESTA ook verplicht bij doorvlucht

Het is belangrijk om te weten wat het verschil is tussen een overstap en een doorvlucht. Bij een overstap stap je in Amerika uit het vliegtuig en stap je voor het vervolg van je reis in een ander vliegtuig. Bij een doorvlucht landt je in Amerika, wacht je in of bij het vliegtuig en vervolg je daarna je reis in hetzelfde vliegtuig. Het is verplicht om zowel voor een overstap als voor een doorvlucht een ESTA of visum aan te vragen.