Ondermijningsbus woensdag in Aalsmeer

Aalsmeer – Afgeplakte ramen, een vreemde geur, of veel activiteit bij een pand op vreemde tijdstippen. Dit zijn signalen die kunnen duiden op ondermijnende criminaliteit. De Gemeente Aalsmeer zet zich in voor een leefbare en veilige omgeving, en pakt ondermijning aan. In dat kader kunnen inwoners op woensdag 5 oktober tussen 10.00 en 15.00 uur de Ondermijningsbus in de Ophelialaan (naast slijterij Wittebol) bezoeken. Via deze interactieve belevingsbus wil de gemeente voorlichting geven over ondermijnende criminaliteit. 

Ondermijnende criminaliteit is een maatschappelijk probleem en de bestrijding ligt niet alleen bij de overheid of de politie. Daarom wil de gemeente inwoners bewust maken van praktische informatie, signalen en het belang om te melden. 

Interactieve belevingsbus

Diverse zintuigen worden geprikkeld bij de Ondermijningsbus. Zo kunt u de geur van hennep, een xtc-lab en een cocaïnewasserij ruiken. Daarnaast is een maquette van een xtc-lab en een hennepkwekerij te zien, waarmee u inzicht krijgt in de verschillende productiestappen. Maar dat is nog niet alles. Met het interactieve en laagdrempelige spel ‘Crime hunter’ gaat u zelf aan de slag. Zoek de QR-codes, bekijk de filmpjes en los de code op. Bij de Ondermijningsbus krijgt u inzicht in onder andere de gevaren van een hennepkwekerij en de productie van (synthetische) drugs, hoe u signalen van diverse vormen van ondermijnende criminaliteit kunt herkennen en waar u deze vervolgens (anoniem) kunt melden.

Kom kijken!

Burgemeester Gido Oude Kotte nodigt u van harte uit om op woensdag 5 oktober tussen 10.00 uur en 15.00 uur een kijkje te komen nemen bij de Ondermijningsbus. “We gaan graag met u over ondermijnende criminaliteit in gesprek en staan klaar om uw vragen te beantwoorden. Dit doen we samen met handhaving en de politie”, aldus Oude Kotte. 

Ondermijnende criminaliteit

Ondermijning, ook wel georganiseerde misdaad genoemd, is moeilijk in één zin samen te vatten.  Grofweg betekent het de vermenging van de onderwereld en de bovenwereld. Denk aan het witwassen van geld, drugscriminaliteit, uitbuiting van mensen, corruptie en belastingontduiking. Criminelen maken gebruik van legale structuren in de samenleving (de ‘bovenwereld’) voor hun criminele activiteiten (de ‘onderwereld’). Zo hebben ze bijvoorbeeld woningen, bedrijfsruimten en voertuigen nodig. In de bovenwereld maken ze bijvoorbeeld gebruik van onder andere makelaars, autoverhuurbedrijven, financieel adviseurs, horeca en winkels. Daarbij betalen ze meestal contant en zoeken ze slimme manieren om crimineel verkregen geld te investeren en wit te wassen. Denk aan een restaurant zonder klanten of een kapper die overdag nooit open is. Ondermijning gaat ook vaak gepaard met geweld, intimidatie en bedreiging. Het vindt niet alleen plaats op bedrijventerreinen en het platteland, maar ook in de winkelstraat en woonwijken. Ondermijnende criminaliteit raakt ons dus allemaal.

Niet-pluis gevoel? Meld het!

De meeste inwoners van de gemeente willen hun buurt veilig en leefbaar houden. Met uw hulp kan de gemeente Aalsmeer ondermijning verder bestrijden en tegengaan. U kunt helpen door alert te zijn en misstanden of vermoedens daarvan te melden. Heeft u het gevoel dat er iets niet klopt bij u in de buurt? Is het ergens niet pluis? U kunt dit op verschillende manieren melden:

Stuur een mail aan de gemeente: meldpuntondermijning@aalsmeer.nl. Bel de politie: 0900-8844 (bel bij spoed altijd 112). Meld anoniem via Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000 of www.meldmisdaadanoniem.nl.