OBS Zuidooster adopteert oorlogsmonument

Aalsmeer – Leerlingen van groep 8 van OBS De Zuidooster hebben dit jaar het oorlogsmonument bij het raadhuis geadopteerd. Elk jaar adopteert een groep 8 van een basisschool uit Aalsmeer of Kudelstaart het monument, met daarop elf namen van mensen uit Aalsmeer die in de Tweede Wereldoorlog door oorlogshandelingen om het leven zijn gekomen. 

Het monument is onthuld in 1945. Het is een natuurstenen gedenksteen met een afbeelding van de Nederlandse leeuw. De leerlingen legden samen met burgemeester Gido Oude Kotte en kinderburgemeester Stan van Kessel witte anjers bij het monument. 

In gesprek met de burgemeester

Voorafgaand aan het plechtige moment van het leggen van de bloemen kwamen de kinderen bijeen in de trouwzaal in het raadhuis. Daar gingen ze met burgemeester Gido Oude Kotte in gesprek over het belang van herdenken en het nare of bange gevoel dat je kan krijgen van oorlog dichtbij je eigen land, zoals die nu woedt in Oekraïne. Het thema van de nationale herdenking is dit jaar ‘Leven met oorlog’. 

Film over de oorlog in Aalsmeer

Na het gesprek werd door negen kinderen hun zelf gemaakte gedichten voorgedragen en werd zoals elk jaar de film ‘Aalsmeer tijdens de oorlog’ gekeken. In de film van Ton Offerman vertelt oud-wethouder Nico Borgman (1931-2021) zijn beleving van de oorlogsjaren en de bevrijding in Aalsmeer. De film maakt doorgaans veel indruk omdat de leerlingen hun eigen woonplaats in oorlogstijd zien. 

Veteraan aan het woord

Na de film ging veteraan Paul Jensen nog met de kinderen in gesprek over het belang van herdenken en de gevolgen van oorlog. Daarna werden de jassen aangetrokken, de anjers opgehaald en bij het monument gelegd.