Natuur ontdekken rond forten Stelling

Streek – De forten van de Stelling van Amsterdam organiseren natuuractiviteiten in het weekend van 11 en 12 juni tijdens natuurfestival ‘Natuurlijk forten’. Rondom Amsterdam, verscholen in het Noord-Hollandse landschap, ligt UNESCO Werelderfgoed de Stelling van Amsterdam. Een 135 km lange verdedigingslinie bestaande uit 46 forten. Allen gelegen op 15 tot 20 km afstand van de hoofdstad Amsterdam. De natuur heeft er jarenlang zijn gang kunnen gaan vanwege de Kringenwet: binnen een kring van 100 meter rondom de forten mocht alleen onder strenge voorwaarden worden gebouwd of geplant. Resultaat: prachtige bouwwerken in een groene omgeving.

De natuur in de schijnwerpers op 11 en 12 juni

  • Ecoloog en forten-expert Norbert Damen neemt je mee op een spannende speurtocht naar de verborgen schatten in de natuur. Onderweg verzamel je bijzondere grassen en bloemen en mag je op je rug luisteren naar de vogels. Een speurtocht voor het hele gezin bij Fort bij Aalsmeer.
  • Hoe zet je die omvangrijke natuur nou mooi op een foto? Die vraag beantwoord fotograaf Kenneth Stamp in zijn workshops natuurfotografie.
  • Zaadbommetjes maken! Leuk voor jezelf én goed voor de bijen! Zowel op het Hembrugterrein in Zaandam als Kunstfort bij Vijfhuizen.
  • Presentatie over het houden van bijen op Fort aan den Ham in Uitgeest. Kinderen kunnen lekker kliederen tijdens de (natuur)schilder workshop. Alleen op zondag.
  • Bioloog Rolf Roos geeft veldcollege in het ‘schokbos’ van het voormalig munitieopslagHembrugterrein Zaandam waar de natuur duidelijk de overhand kreeg. Kinderen kunnen op pad met de gidsen van Hortus Botanicus Amsterdam en leren over bestuiving.
  • Varen van Fort aan de Ossenmarkt naar Natuurfort Hinderdam (het ‘Jurassic Park’ onder de forten). Alleen op zaterdag.
  • Fort bij Nigtevecht in Abcoude geeft workshops Buiten Weven en Natuur in Beton. Met robuuste weefgetouwen worden lapjes gemaakt met materialen uit de natuur. Bladeren, grassen en bloemen laten een mooie afdruk na in beton.
  • Vliegerfestival op Pampus! Met demonstraties van bijzondere vliegers, Optimisten varen, je eigen vliegers knutselen, kite surfen, en nog veel meer demonstraties en informatie over water en wind activiteiten.
  • Fort bij Krommeniedijk in Uitgeest gaat op pad met jou op zoek naar planten, dieren en vogels. Leuk voor jong en oud! Alleen op zondag.
  • Rondleidingen in Muziekfort Beverwijk. Informatief en leuk! Alleen op zondag.

Op www.stellingvanamsterdam.nl bij agenda vind je het complete programma en aanvangstijden en entreeprijzen. Let op: bij een aantal activiteiten is inschrijven verplicht!

Stelling van Amsterdam
De Stelling van Amsterdam is uniek in de wereld en onderdeel van de nationale verdedigingslinie die Nederland verdedigde tegen een mogelijke vijand. In 2016 is de Stelling van Amsterdam 20 jaar UNESCO Werelderfgoed. Dit wordt gevierd met 20 aantrekkelijke publieksactiviteiten en meer. De UNESCO Werelderfgoedstatus is belangrijk voor de ontwikkeling en het behoud van de linies met haar forten. De Stelling van Amsterdam bestaat uit 46 forten en batterijen, dijken en sluizen rondom Amsterdam. De linie werd gebouwd tussen 1880 en 1914.

Foto: Kenneth Stamp