Herinrichting Burg. Kasteleinweg: Ja!

Aalsmeer – Een lange discussie was niet meer nodig, zo bleek afgelopen donderdag 7 juli tijdens de raadsvergadering. Over de herinrichting van de Burgemeester Kasteleinweg is al lange tijd uitvoerig gesproken binnen de politiek en met inwoners. “Een mooi en breed gedragen plan”, aldus Eppo Buskermolen van het CDA. “Dank al diegenen die meegedacht hebben.” Ook Rik Rolleman van PACT reageerde enthousiast. “Het is een historische avond. We gaan het nooit meer over de knip hebben.”

In totaal worden vijf rotondes aangelegd en zowel PACT als AB zeiden te hopen dat deze wel fleurig aangekleed gaan worden. René Martijn van AB wilde nog informatie over de fiets- en voetgangersbrug, die gerealiseerd gaat worden onder de Aalsmeerderbrug door. De veiligheid hiervan zat de fractie niet helemaal lekker. Veel kans om hier verder op in te gaan, kreeg Martijn niet. Hem werd min of meer de mond gesnoerd door Rolleman, die het nu geen moment meer vond om over details te gaan praten. “We zitten in de afrondende fase.” Wethouder Jop Kluis antwoordde wel. Het alternatief is een gelijkvloerse kruising, het aanleggen van de brug voor langzaam verkeer is het veiligst.

De heringerichte Burgemeester Kasteleinweg krijgt vrije busbanen. Een hoogwaardige openbaar vervoersverbinding. De chauffeurs hoeven niet eindeloos te draaien over de rotondes, best uniek: de bussen gaan rechtdoor op de rotondes, met uitzondering van die bij de Zwarteweg waar extra naar de veiligheid is gekeken vanwege de fusieschool die gebouwd gaat worden aan de Dreef.

Het is de bedoeling dat de Kasteleinweg zowel mogelijk aansluitingen krijgt op alle lokale zijwegen. Vooralsnog is hier discussie over wat betreft de Weteringstraat, Stommeerkade, Fuchsiastraat en de Spoorlaan. Dankzij de keuze van herinrichting is flexibiliteit ontstaan om het lokale netwerk nu en in de toekomst aan te passen. Wegen die in eerste instantie niet worden aangesloten, kunnen in de toekomst op een relatief eenvoudige wijze wel aangesloten worden. Uitgangspunt van de discussie blíjft om de twee helften van de woonkern zoveel mogelijk aan elkaar te smeden. Voor de geluidschermen is gekozen voor een groene invulling.

De wens is natuurlijk dat zo snel mogelijk aangevangen wordt met de herinrichting, maar dit gaat nog wel een jaartje duren. De provincie Noord-Holland start nu met de aanbesteding van het project. Deze neemt circa negen maanden in beslag. Het is de planning dat de aanbesteding begin 2017 kan plaatsvinden en de verwachting dat de aannemer medio 2017 gaat starten. Nog even geduld dus. Overigens hebben niet alle fracties groen licht gegeven voor de herinrichting. HAC stemde als enige tegen.