Inspirerend symposium jarige Jeugdfondsen

Aalsmeer – Een bijzonder feestje gisteren, woensdag 21 september, in de theaterzaal van Studio’s Aalsmeer. Tien jaar Jeugdsportfonds en vijf jaar Jeugdcultuurfonds in Aalsmeer en deze jubilea werden gevierd met een symposium. Vier sprekers waren uitgenodigd en in het oog sprong met name de presentatie van de directeur van het Leerorkest, Marco da Souza. Wat een passie ter promotie van kunst en cultuur. Hij gaf een kijkje in de wereld van muziek maken en wat muziek met kinderen doet. Hoe muziek maken met elkaar saamhorigheid geeft, enthousiasme en zelfvertrouwen.

Begrijpelijk als een deel van de aanwezigen vandaag besluit om een instrument te gaan bespelen. In een filmpje werd getoond dat iemand die muziek maakt een soort van vuurwerk in het hoofd krijgt, door te spelen meer overzicht heeft, het geheugen op een rij heeft en relativerend de wereld in kijkt. Sport beoefenen heeft natuurlijk ook vele positieve effecten en het is gezond. Er zijn overeenkomsten met muziek maken: samenwerken en zelfvertrouwen. Natuurlijk ook hoofd leeg maken, even iets anders, doen en gaan, maar wel ook presteren.

Samensmelting

Een filmpje over een danser in spé bracht sport en cultuur samen. Via de jeugdsportpas had de jongen allerlei sporten beoefend. Zijn passie bleek uiteindelijk bij ballet te liggen. Hij wil hier zelfs zijn beroep van maken. Sport, want dat is ballet, en cultuur (muziek) samen gebracht. Een mooie samensmelting van sport en cultuur. Het thema van het symposium ook: Sport en cultuur smelten samen. Het kan, want beide fondsen staan voor kinderen de mogelijkheid geven om zich te ontwikkelen. Met name kinderen die buiten de boot dreigen te vallen vanwege de minder goede financiële situatie thuis. Daar gaat het om bij de fondsen: Kinderen kansen geven, hen mee laten draaien in de samenleving. Alle sprekers gaven aan hiertoe bereid te zijn en gaven in deze suggesties. Hulp nodig van de samenleving is groeiende, zo gaf wethouder Gertjan van der Hoeven aan. Aalsmeer is een welvarende gemeente, maar kent ook armoede. Er is opvang via fondsen, een ‘gemeentelijk’ potje en inzet van kerken, maar aandacht en aanpak/inzet blijft belangrijk, zeker voor kinderen. Mooi dat het Jeugdsportfonds en het Jeugdcultuurfonds zich inzetten voor juist deze doelgroep. De toekomst toch?

Bewegen en water drinken

Voor de directeur van het Leerorkest was de microfoon voor John Wackie, voorzitter van het landelijke Jeugdsportfonds. Hij adviseerde dagelijks een half uurtje te bewegen en gaf de boodschap mee dat een kind laten sporten en een instrument laten bespelen goed is voor het brein en dat via het kind veelal het hele (arme) gezin wordt bereikt en betrokken wordt. “Een kind dat sport, muziek maakt en gezond eet is uiteindelijk voor gemeentes een goedkoop kind.” De laatste spreekster was Mariëlle Splinter van JOGG Aalsmeer (Jongeren op gezond gewicht). Aalsmeer is een sportieve gemeente, zo’n 80 procent van de jeugd is lid van een sportvereniging. Toch heeft 1 op de 8 kinderen overgewicht. Bij enkele sportverenigingen, scholen en dagverblijven wordt al ingezet op gezond leven middels verkoop/eten van gezonde hapjes en dagelijks een watermomentje. Elke dag water drinken is belangrijk en gezond. Kinderburgemeester Sophie beaamde dit in een filmpje gemaakt tijdens de onlangs gehouden Westeinderloop. “Voldoende water drinken is belangrijk anders krijg je hoofdpijn.”

Dansoptreden SV Omnia

Er waren twee intermezzo’s. Optredens van een dansgroep van SV Omnia 2000. Een groep meiden die plezier beleeft aan het dansen zelf en het dansen met elkaar, de wederzijdse interesse. Prima presentaties, heel professioneel en dan is het verrassend om te horen dat de meiden ‘slechts’ eens per week oefenen. Een goed gekozen ‘act’ trouwens van de organisatie, sport en cultuur smelten samen. Het symposium werd besloten met een ‘samenvatting’ van de avond. Hoe hebben de sprekers het ervaren en de voorzitters van het Jeugdsportfonds en het Jeugdcultuurfonds, Nico Stokman en Ingrid Mulder? De woorden bevlogen, gedrevenheid en inspiratie klonken. Inspiratie heeft het wethouder Van der Hoeven in ieder geval wel gegeven. Een leerorkest in Aalsmeer oprichten lijkt hem wel wat. Het feit dat het kabinet heeft aangegeven extra geld beschikbaar te stellen voor kinderen en armoede geeft kansen in deze. “Hulp vanuit Den Haag is altijd welkom”, aldus de wethouder. Afgesloten werd met bloemen voor alle sprekers en voor de leidster van de dansgroep van SV Omnia.

Inspiratie

Een laatste tip: Ga het doen, iedere dag een half uur bewegen, en steun het Jeugdsportfonds en het Jeugdcultuurfonds. Kinderen (en hun ouders) zijn het waard. Het geeft ze kansen. Fantastisch wat de vele vrijwilligers van beide fondsen geheel belangeloos doen voor kinderen en eigenlijk voor de hele samenleving.

Het feestje werd besloten met een informeel samenzijn in de Pianobar in Studio’s Aalsmeer (geweldige ambiance trouwens waar veel meer reuring zou moeten/kunnen zijn) met een drankje en een hapje. Een mooie en interessante avond, die eigenlijk meer publiek had verdiend. Sport, muziek en cultuur voor iedereen, het lijkt zo gewoon en vanzelfsprekend, maar (financiële) duwtjes in de rug blijven nodig! Geeft dit verhaal inspiratie om vrijwilliger te worden of om financieel of in een actieve vorm in te zetten voor het Jeugdsportfonds of het Jeugdcultuurfonds? Kijk dan op aalsmeer.jeugdsportfonds.nl of aalsmeer.jeugdcultuurfonds.nl.