light bulb

Hoe kun je energie besparen op de werkvloer?

PARTNERBIJDRAGE

Het verminderen van het energieverbruik is momenteel een topprioriteit voor veel bedrijven, met klimaatverandering en stijgende energierekeningen die ons allemaal dwingen om opnieuw na te denken over hoeveel we verbruiken. Aan de slag gaan kan ontmoedigend lijken, maar dat hoeft het niet te zijn. Simpele veranderingen kunnen een groot verschil maken waardoor je minder hoeft te betalen aan je energie leverancier. Met dat in gedachten hebben we hier onze favoriete energiebesparingstips verzameld. 

Schakel apparaten uit

Herinner werknemers eraan om alle computers en andere apparatuur die niet wordt gebruikt uit te schakelen. Als mensen wat extra aanmoediging nodig hebben of zich zorgen maken over het uitschakelen van essentiële apparatuur, raden we aan om een ​​stoplichtsysteem in te voeren: een rode sticker betekent niet uitschakelen, een oranje sticker betekent dat alleen geautoriseerde personen het apparaat kunnen schakelen uit, en groen betekent dat iedereen het kan. 

Stimuleer gezond verstand

Als een kamer koud aanvoelt, controleer dan of de ramen gesloten zijn voordat je naar de bedieningselementen van de verwarming reikt. Als het warm en benauwd is, zet dan de verwarming uit voordat je een raam opent. Luchtkwaliteitssensoren kunnen de omstandigheden in elke kamer of zone bewaken en, indien gekoppeld aan een slim gebouwbeheersysteem, kunnen dergelijke regelingen worden geautomatiseerd om kamers op de meest energiezuinige manier op een comfortabele temperatuur te houden.

Doe de lichten uit

Laat geen licht branden in ruimtes die niet bezet zijn – en zorg ervoor dat iedereen hiervoor verantwoordelijk is. Gebruik stickers boven lichtschakelaars en stuur herinneringen in personeelsmails of op je intranet. Overweeg het gebruik  van sensoren voor aanwezigheidsbewaking om de lichtregeling te automatiseren, afhankelijk van of de ruimte in gebruik is – ze kunnen tot 30% besparen op verlichtingskosten. 

Plaats zonnepanelen

Overweeg dan om zonnepanelen te plaatsen. Hoewel ze in het begin misschien duur zijn, kan de gratis energie die ze opwekken over een paar jaar de installatiekosten ruimschoots goedmaken. Vergelijk energie is dan niet eens meer nodig om geld te besparen! Door genoeg zonnepanelen op je bedrijfspand te plaatsen, gebruik je namelijk geen energie meer van je leverancier. De zonnepanelen besparen je dus op termijn veel geld! 

Gebruik de stand-bymodus niet

Vertrouw niet op de stand-bymodus. Verrassend genoeg verbruiken apparaten die in stand-by staan ​​nog steeds tot 50 procent van de energie die ze gebruiken wanneer ze in werking zijn, en apparaten blijven stroom verbruiken, zelfs als ze alleen maar op het stopcontact zijn aangesloten. Daarom is het dus beter om de apparaten volledig uit te schakelen als je ze niet gebruikt. Zo bespaar je meer energie en geld dan wanneer je ze in stand-by zet.

Zet een timersysteem in

Overweeg een timersysteem om systemen aan het einde van de dag automatisch uit te schakelen of kijk naar een slim gebouwbeheersysteem dat kan worden gekoppeld aan aanwezigheidssensoren om de regeling te automatiseren, afhankelijk van of er mensen in de kamer zijn. Hierdoor hoef je niet zelf alle systemen uit te schakelen, terwijl je hiervoor ook niet hoeft te vertrouwen op je werknemers.