autoverzekering

Hoe je geld kunt besparen op je particuliere autoverzekering

PARTNERBIJDRAGE

In deze dure tijden zijn veel mensen op zoek naar manieren om geld te besparen. Je kunt vaker voor het huismerk kiezen in de supermarkt of de thermostaat een graadje lager zetten, maar kijk ook eens kritisch naar je verzekeringen. Veel mensen betalen bijvoorbeeld onnodig veel voor de verzekering van hun auto. Daarom vertellen wij je in deze tekst hoe je geld kunt besparen op je particuliere autoverzekering.

Kijk kritisch naar de dekking

Heb je jaren geleden een auto gekocht en heb je in de tussentijds niets veranderd aan je verzekering? Grote kans dat je kunt besparen op je autoverzekering. Je auto is inmiddels al een stuk ouder, waardoor een minder uitgebreide dekking mogelijk volstaat. Als je auto op moment van aankoop jonger dan zes jaar was, heb je mogelijk een all risk verzekering auto afgesloten. Dit is immers de meest gekozen verzekering voor auto’s jonger dan zes jaar. Is de auto nu ouder dan tien jaar? Dan ligt de dagwaarde aanzienlijk lager. Voor auto’s ouder dan tien jaar wordt vaak enkel een WA-verzekering afgesloten. Mensen die een auto tussen de zes en tien jaar oud willen verzekeren, kiezen vaak voor de dekking WA + Beperkt Casco.

Betaal kleine schades zelf

Sommige mensen hebben er een handje van om bij de minste of geringste schade al een claim in te dienen bij hun verzekeraar. Hier valt wat voor te zeggen, want je hebt niet voor niets een autoverzekering afgesloten. Toch is het vaak goedkoper om kleine schades zelf te betalen. De schade heeft dan geen invloed op je schadevrije jaren, waardoor de premie hetzelfde blijft. In veel gevallen stijgt de premie als je schade claimt die je zelf hebt veroorzaakt. Hierdoor ben je onderaan de streep vaak goedkoper uit, zeker als het om kleine schades gaat.

Kies voor vrijwillig eigen risico

Bij autoverzekeringen kun je te maken krijgen met eigen risico. Er wordt onderscheid gemaakt tussen verplicht en vrijwillig eigen risico. Als er sprake is van verplicht eigen risico, kun je hier niet omheen. Dit geldt namelijk voor iedereen die een autoverzekering afsluit bij de betreffende verzekeraar. Is er ook een vrijwillig eigen risico? Dan kan dit je helpen om te besparen op de verzekering van je auto. Je draait zelf immers op voor een groter deel van de schade als je voor een vrijwillig eigen risico kiest en dat resulteert in een lagere premie.

Vergelijk autoverzekeringen met elkaar

Wie wil besparen op een particuliere autoverzekering doet er goed aan een vergelijking te maken. Je ontdekt dan snel genoeg dat de premie van deze verzekering per verzekeraar behoorlijk kan verschillen. Om het jezelf makkelijk te maken, gebruik je een vergelijkingssite. Zo’n site vergelijkt binnen een paar tellen autoverzekeringen van verschillende verzekeraars met elkaar en sorteert deze op prijs. Hierdoor zie je in een oogopslag wat de goedkoopste autoverzekering is. Staar je overigens niet blind op de prijs, maar kijk vooral waar je wel en niet voor verzekerd bent.

Betaal de premie per jaar

Veel mensen dragen maandelijks premie af voor hun autoverzekering, maar er zijn verzekeraars waarbij je ook per jaar kunt betalen. Je tikt dan in één keer een groot bedrag af, maar onderaan de streep ben je meestal goedkoper uit. Verzekeraars geven je vaak een korting als je de premie voor het hele jaar in één keer betaalt. Het verschil is niet groot, maar alle kleine beetjes helpen.