nekpijn

Heb je last van je nek? Dit kun je er tegen doen!

PARTNERBIJDRAGE

Last van je nek? Welkom bij de club! Met al dat scrollen op onze telefoons en urenlang zitten voor de laptop, is nekpijn bijna een soort statussymbool geworden voor de moderne mens. Maar geen zorgen, er zijn een aantal lifehacks om die pijnlijke nek te tackelen en weer lekker in je vel te zitten.

Je hoort het overal, maar een goede houding is echt onderschat. Probeer niet te veranderen in de Klokkenluider van de Notre Dame terwijl je op je telefoon zit. Houd die rug recht, schouders naar achteren en je telefoon op ooghoogte. Je nek zal je dankbaar zijn.

Beweeg wat vaker

Zitten is het nieuwe roken, toch? Dus kom in beweging! Doe wat nek- en schouderoefeningen. Draai je nek langzaam van links naar rechts, maak cirkels met je schouders, en doe wat stretches. Dit houdt de boel soepel en kan een hoop ongemak voorkomen. Het doen van specifieke oefeningen kan helpen om de spieren in je nek sterker te maken en de flexibiliteit te vergroten. Deze oefeningen zijn eenvoudig uit te voeren en kunnen al snel verlichting bieden.

Een voorbeeld van een eenvoudige oefening is het langzaam draaien van je hoofd van links naar rechts en van boven naar beneden. Door deze bewegingen voorzichtig en gecontroleerd uit te voeren, kun je de spanning in je nek verminderen en de mobiliteit verbeteren.

Massages en fysiotherapie

Als die last van nek maar niet weg wil gaan, schakel dan de hulp in van een pro. Een fysiotherapeut kan wonderen doen en je specifieke oefeningen geven om die pijn te verlichten.

Als de nekpijn aanhoudt of ernstig is, kan het slim zijn om een professionele massage of fysiotherapiesessie te ‘ondergaan’. Een ervaren masseur of fysiotherapeut kan helpen om de spieren in je nek los te maken en de pijn te verlichten. Tijdens een massage of fysiotherapie worden specifieke technieken toegepast om de bloedcirculatie te verbeteren, de spieren te ontspannen en eventuele knopen of spanningen los te maken. Dit kan resulteren in aanzienlijke verlichting van nekpijn.

Warmte en koude therapie

Warmte en koude therapie kunnen beide bijdragen aan het verlichten van nekpijn. Het aanbrengen van warmte, bijvoorbeeld met behulp van een warmwaterkruik, kan helpen om de spieren in je nek te ontspannen. Dit kan vooral nuttig zijn als de pijn veroorzaakt wordt door strakke spieren of spanning door voetbal, korfbal of tennis.

Ook kan het gebruik van een ijspakking of een zakje met bevroren groenten de ontsteking verminderen, vooral bij acute blessures of zwellingen. Pas warmte en koude therapie afwisselend toe voor het beste resultaat. Begin bijvoorbeeld met 10 minuten warmte gevolgd door 10 minuten koude therapie.

Ergonomische kussens, stoelen en schermen

Ergonomie speelt een belangrijke rol bij het voorkomen en behandelen van nekpijn. Zorg ervoor dat je een goede houding hebt tijdens het werken achter een bureau of tijdens andere dagelijkse activiteiten.

Kijk eens kritisch naar je werkplek. Staat je monitor op ooghoogte? Is je stoel comfortabel? Soms kan een kleine aanpassing in je werkomgeving een wereld van verschil maken voor je nek.

Gebruik ergonomische stoelen en kussens om je nek te ondersteunen en spanning te verminderen. Let ook op de hoogte van je computerscherm en bureau, zodat je geen onnodige druk op je nek en schouders uitoefent. Een goede ergonomische werkomgeving kan helpen om nekpijn te voorkomen en te verminderen.

Wie zegt dat je naar een spa moet om te ontspannen?

Pak een warme handdoek of een hittepakking en leg die op je nek. De warmte helpt om de spieren te ontspannen en vermindert de pijn. Plus, het is een goed excuus om even een momentje voor jezelf te pakken.