autovakantie

Goed voorbereid met de auto op vakantie

PARTNERBIJDRAGE

Corona heeft nog steeds een behoorlijke impact op onze vakantie. Zes van de tien Nederlanders gaat dit jaar met de auto naar het buitenland op vakantie. Dat blijkt uit een onderzoek van een prijsvergelijkingswebsite. De meeste mensen kiezen voor dit vervoersmiddel vanwege de flexibiliteit bij veranderende coronamaatregelen. Hoe gaan vakantiegangers goed voorbereid met de auto op vakantie?

Meeste Nederlanders dit jaar naar Duitsland, Frankrijk, Spanje of Italië

Veel Nederlanders kiezen dit jaar voor een autovakantie in plaats van een vliegreis. Op deze manier kunnen zij sneller schakelen als de kleurcode van een land wijzigt in oranje of rood. Uit het onderzoek kwam naar voren dat 56 procent van de vakantiegangers met de auto reist. Het grootste deel van deze Nederlanders (57 procent) vertrekt dit jaar naar Duitsland, Frankrijk, Spanje of Italië. Daarnaast zijn vakantiegangers dit jaar extra goed verzekerd. De vraag naar reisverzekeringen is met 400 procent toegenomen ten opzichte van vorig jaar. Door de onzekerheid vanwege corona vieren veel Nederlanders dit jaar vakantie in eigen land. Zo kiest 41 procent van de mensen die de zomervakantie heeft geboekt (of nog gaat boeken) voor een vakantie in eigen land. De meerderheid (63 procent) gaat in eigen land op vakantie vanwege de onzekerheid rondom corona. Vakantiegangers die richting het buitenland vertrekken doen er goed aan om de inreisregels per land in de gaten te houden. Vakantielanden krijgen code oranje als er een nieuwe mutatie van het virus rondgaat.

Autocheck voor vertrek

Het is verstandig om de auto voor vertrek zelf te controleren of dit door de garage te laten doen. Door de lange afstand en de extra bagage is de kans groter dat de vakantieganger met autopech langs de kant komt te staan. En voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Bij de garage kan de specialist de remschijven, de airco en de ruitenwissers controleren. Er zijn een aantal zaken die de bestuurder ook eenvoudig zelf kan checken. Zoals de bandenspanning en de profieldiepte van de banden. Ook de vloeistoffen, zoals koel-, rem en ruitensproeiervloeistof kan zelf bijgevuld en/of gecontroleerd worden. Tot slot is het ook verstandig om te weten wat de autoverzekering dekt. Zo komt de bestuurder niet voor onaangename verrassingen te staan. Op de groene kaart staat in welke landen de autoverzekering geldig is. Als de vakantieganger de autoverzekering wil uitbreiden met pechhulp, dan is een goedkope autoverzekering het snelst gevonden door te vergelijken.

Verplichte tools in de auto

In heel veel Europese landen gelden strenge eisen met betrekking tot de veiligheidsuitrusting in de auto. Zo zijn in de meeste landen een veiligheidshesje en gevarendriehoek in de auto verplicht. Daarnaast moet de bestuurder meestal ook een verbanddoos, reservelampjes en een brandblusser in de auto hebben liggen. In Frankrijk is een alcoholtest verplicht. De bestuurder moet van tevoren uitzoeken welke tools hij mee moet nemen. Als de tools niet in de auto liggen, dan riskeert hij of zij een boete.