Gemiddeld leenbedrag per provincie

Geld lenen in Noord-Holland: Inwoners lenen ruim 1.000 euro meer in 2023

PARTNERBIJDRAGE

Inwoners van Noord-Holland die een lening afsloten, leenden in de eerste zes maanden van 2023 gemiddeld ruim 1.000 euro meer dan een half jaar eerder. Dat blijkt uit onderzoek van de financiële vergelijkingssite Geld.nl. Noord-Hollanders leenden in januari tot en met juni 2023 gemiddeld 15.483 euro. Dat is 7 procent meer dan de 14.461 euro die ze in de laatste helft van 2022 leenden.

‘Noord-Hollanders hebben meer geld nodig voor nieuwe auto of verbouwing’

“Dat er hogere bedragen geleend worden komt doordat alles duurder wordt. Door de inflatie kost een nieuwe auto of het verbouwen van je woning nu simpelweg veel meer geld dan een half jaar geleden”, legt Amanda Bulthuis, expert geld & verzekeringen bij Geld.nl uit. “Noord-Hollanders die een nieuwe auto willen kopen of een dakkapel op hun woning willen hebben dus meer geld nodig om dat  te financieren en dat zie je terug in de hogere leenbedragen.”

Geld lenen in Noord-Holland vaker voor auto of verbouwing, minder voor inboedel

De vergelijkingssite keek ook voor welke doelen inwoners van deze provincie geld lenen. Veruit de meeste Noord-Hollanders die een persoonlijke lening bij Geld.nl aanvroegen, deden dat om een auto te financieren. 35,1 procent van de lening aanvragen uit deze provincie was voor dit doel. In juli tot en met december 2022 was dat nog 24,4 procent.

Na de auto is de verbouwing van een woning het meest opgegeven leendoel in Noord-Holland. Bijna 16 procent van alle aanvragen was voor verbouwingen ten opzicht van 14,7 procent in de laatste helft van 2022.

Inwoners van Noord-Holland leenden in de eerste zes maanden van dit jaar juist minder vaak voor een verbouwing. 4,47 procent van de lening aanvragen was voor dit doel tegenover 7,21 procent een half jaar eerder. Dat is omgerekend een daling van maar liefst 38 procent.