Forse groei export bloemen/planten

Aalsmeer – Tot en met november is de exportwaarde van bloemen en planten uit Nederland met iets meer dan 3% gestegen tot 5,1 miljard. De vooruitzichten voor een goede slotmaand zijn dit jaar gunstig, waardoor mogelijk een omzetrecord van 5,5 miljard wordt gevestigd. ”Dat is geen doelstelling, wel een mooi resultaat”, stelt de VGB, de brancheorganisatie die de exportstatistieken bekend maakt. Met een exportplus van 6% lag de omzet in de maand november twee keer zo hoog als het gemiddelde.

De top-10 afzetbestemmingen, die de VGB maandelijks publiceert, geeft aan dat dit jaar in drie landen een daling is genoteerd: Duitsland (-4% tot 1,5 miljard), Rusland (-27% tot 157 miljoen) en Oostenrijk (-14% tot 121 miljoen). In de andere zeven landen ligt de stijging tussen 2% op Zweden tot 159 miljoen en 15% op het Verenigd Koninkrijk tot 848 miljoen. De groei in andere ruim honderd afzetbestemmingen ligt met 8% boven het gemiddelde, zo stelt de VGB vast op basis van de door Floridata verzamelde exportcijfers.

Grillige markt

De exportplus van 6% tot 417 miljoen in de maand november trok de totale waarde tot en met november voor de tweede keer over de grens van 5 miljard. Dat gebeurde voor het eerst in 2012. Toen eindigde de totale Nederlandse bloemen- en plantenexport op 5,4 miljard doordat december een krimp kende van 14%. De VGB verwacht dat dit jaar de omzet uitkomt op ruim 5,5 miljard en dat is nog nooit eerder gebeurd. December is voor de bloemen- en plantenexportwaarde niet de belangrijkste maand, maar drukt wel een relatief groot stempel op de handelsstemming.