Elektriciteitskastjes zijn kunstwerken geworden

Aalsmeer – Een geweldig en kleurig initiatief, het beschilderen van elektriciteitskastjes. De Aalsmeerder Lex Berghuis lanceerde het idee na deze kunst gezien te hebben in Australië en dit aanbod om buitenruimten te verfraaien kreeg een warm onthaal van de gemeente. Afgelopen zaterdag 10 oktober was het moment dat de kwasten ter hand genomen mochten worden, als eerste op het Praamplein. Want, mocht de kleurige buitenkunst aanslaan, dan volgen meer beschilderde elektriciteitskastjes in Aalsmeer. De officiële start werd om elf uur gegeven door wethouder Gertjan van der Hoeven van cultuur samen met initiatiefnemer Lex in bijzijn van de kunstenaars en een groep belangstellenden.

Daarna mochten de kunstenaars aan de slag en dit was mede ook door het prachtige oktober zonnetje geen straf. Heerlijk weer! Bob van den Heuvel toverde een kastje om in een schilderij met glazen en flessen in mooie blauw-grijze tinten. Het kastje bij de karrenopslag is door Lex zelf onder handen genomen en heeft de kleuren van de Aalsmeerse vlag gekregen en de naam van dit project ‘kunstkas’. De achterkant beschilderen was overigens nog best een ‘ding’: Weinig ruimte tussen de overkapping van de boodschappenkarren en de elektriciteitskast. Dion V heeft de kast op zijn eigen herkenbare wijze onder handen genomen. Veel kleur en lekker chaotisch. De kast van Dave Moespot heeft weg van mooie graffiti met een kruis en bloemen, want die horen bij Aalsmeer. De achterkant van ‘zijn’ kast is op bijzondere wijze van kleurige kunst voorzien, namelijk met een plamuurmes. Femke Kempkes heeft ook dit project aangepakt om mensen bij te betrekken. Iedere kijker mocht een bloem schilderen in het huis en hiervoor was de animo groot. Ook een door wethouder Van der Hoeven gemaakte bloem prijkt in het huis! Karin Borgman haalde haar inspiratie uit de omgeving. Haar kast aan het water en nabij de supermarkt werd aan de ene kant voorzien van allemaal mensen en aan de zijde van het water van een boot met mensen en een hond. En boven op en aan de zijkanten: Mensen met boodschappenkarren en rollaters én vliegtuigen, van de ‘luidruchtige’ buurman van Aalsmeer.

Het Praamplein is behoorlijk opgefleurd, tot genoegen van velen. Er hebben zich al diverse bewoners van andere wijken gemeld voor deze kunst in de buurt en gelukkig voor hen zijn er ook kunstenaars die zich voor deze ‘klus’ opgegeven hebben. Aalsmeer gaat dus zeker nog veel kleuriger worden. Er kan een nieuwe ‘titel’ toegevoegd worden: Naast bloemendorp aan het water, kunstenaarsdorp van de regio Amstelland!