schilderen

Eindelijk die rommelige hal opknappen: begin met het verven van de trap

PARTNERBIJDRAGE

De hal is in menig woning een verzamelplaats van jassen, schoenen en paraplu’s. Maar ook dingen die eigenlijk naar boven moeten, pakketten voor de buren en nog meer spullen waar in de haast even geen andere plek voor te vinden is. Kortom: een rommeltje – en dat terwijl het de eerste indruk van je huis is. Op een dag ben je dat zat en ga je de boel eindelijk aanpakken, te beginnen met het opknappen van de trap, de blikvanger in de hal zodra je hem een nieuwe laag verf hebt gegeven. En hoe maak je er verder een rustig ogend geheel van?

Trap schilderen: twee lagen met slijtvaste Sikkens verf

Allereerst haal je de complete gang leeg, zodat er geen stof van het schuren op je buitenkleding belandt. De houten trap maak je helemaal schoon en schuur je licht op. Tijdens je bak koffie tussen de werkzaamheden door google je op Collectie Sikkens trapverf om een mooie nieuwe kleur uit te zoeken. Het is raadzaam om dit merk te kiezen: deze trapverf is krasbestendig en slijtvast en verkrijgbaar in talloze kleuren, ook tinten die de textuur van het hout recht aandoen. Breng twee lagen aan met daartussen een pauze van enkele uren. Zo, de trap is opgeknapt.

Met restjes trapverf geef je andere elementen een matchende look

We krijgen niet veel post meer, maar als je een paar weken op vakantie bent geweest, zie je dat er toch weer een aardig stapeltje ligt. Al die nog te lezen kranten, magazines en reclamefolders moeten een plek hebben. In alle drukte deponeer je die in een houten postvakje of op een plankje dat je aan de muur bevestigt. Heb je nog wat Sikkens trapverf over, dan gebruik je die daarvoor, en voor andere houten elementen in de hal. Zoals de kapstok, de voordeur en de lijst van de spiegel. Zo wordt het één geheel.

Spiegel aanbrengen voor meer ruimtelijk effect en nog enkele tips

Een ruimtelijk effect breng je aan door met de lichtinval te spelen. Spiegels – misschien wandvullend? – dragen daaraan bij. Je kunt hier natuurlijk elke dag je outfit nog even goedkeuren. En dan nog wat tips: een in de vloer verzonken kokosmat die de hele breedte van de hal beslaat, sorteert een rustiger effect dan een losse mat. Voor alle schoenen, sokken, slippers en sloffen koop je een schoenenrek. Of een schoenenzak, die je aan de binnenkant van de gangkastdeur ophangt; een oude, maar beproefde truc. Tot slot hang je je geliefde accessoires weer op hun plaats en instrueer je je huisgenoten om hun rommel voortaan direct op te ruimen: kleine moeite, rustig ogende hal, groot plezier.