Fietsen

Een sport kiezen die bij je past

PARTNERBIJDRAGE

Niet iedereen houdt van sport, maar toch is het belangrijk om voldoende lichaamsbeweging te hebben. Je kunt veel plezier halen uit lichaamsbeweging, maar het doet ook veel goeds voor je gezondheid. Kies daarom een sport die je leuk vindt, lees hier meer over verschillende soorten sporten, de gezondheidsvoordelen en de hoeveelheid aan beweging je nodig hebt.

Plezier

Lichaamsbeweging is een goede manier om je hoofd leeg te maken. Zo is het goed voor je mentale gesteldheid om eens een buitenwandeling te maken, maar kan het ook erg plezierig zijn om bijvoorbeeld een teamsport te spelen. Door regelmatig een sport uit te oefenen waar je plezier uit haalt zul je een goed humeur krijgen. Dit komt omdat je serotonine aanmaakt bij  sporten. Dit resulteert tot zelfverzekerdheid, een glimlach en impulscontrole. Daarnaast voorkomt het stress en maakt het je dus erg relaxed.

Soorten sporten

Er zijn diverse sporten die gezond zijn om uit te voeren. Denk bijvoorbeeld aan een balsport zoals voetbal, basketbal, korfbal of golf. Daarnaast zijn er sporten die je op wielen uitvoert zoals skaten en rolschaatsen. Er zijn veel sporten die leuk zijn om uit te voeren maar speciale omstandigheden vereisen zoals schaatsen, paardrijden of motorrijden. Uiteindelijk hoeft het niet ingewikkeld te zijn en kun je ook gaan voor een simpele workout door middel van touwtje springen, hardlopen, wandelen of fietsen. Voor lange afstanden kun je zelfs een e bike kopen. Zoek naar ‘e bike heren’ en je zult er genoeg tegenkomen.

Gezondheid

Sport is gezond voor ieder mens. Lichaamsbeweging zorgt voor een fit lichaam, waardoor je beter zult slapen, minder kans hebt op hart- en vaatziektes en andere klachten. Mensen die regelmatig sporten zullen sterkere spieren krijgen waardoor je minder snel last krijgt van vermoeidheid en pijn omdat je je spieren traint. Met een fit lichaam zul je minder gewicht meeslepen waardoor je gemakkelijker lange afstanden kunt afleggen zonder problemen.

Hoeveelheid beweging

Om gezond te blijven is het goed om elke dag minimaal een half uur te bewegen. Zelfs wandelen is voldoende, zolang je maar actief bent en niet te veel stil zit. De meeste mensen die een sport beoefenen in bijvoorbeeld de sportschool gaan 1 tot 3 keer per week. Hoe vaak je dit wil doen hangt af van jouw schema en wat je prettig vindt. Meer lichaamsbeweging is altijd beter, maar probeer ook voldoende rust te nemen zodat je spieren tijd hebben om te herstellen. Om te voorkomen dat je spierpijn krijgt, is het handig om rustdagen te nemen, ga bijvoorbeeld om de dag sporten. De dagelijkse lichaamsbeweging zoals een fietstochtje of een wandeling kun je op een rustig tempo doen, hier zul je niet zo snel spierpijn van krijgen.

Conclusie

Er zijn diverse manieren om lichaamsbeweging uit te voeren, van een simpele wandeling, een fietstocht tot een sport zoals klimmen of schaatsen. Kies vooral iets waar jij je prettig bij voelt en probeer diverse sporten uit om erachter te komen wat bij jou past. Het is namelijk goed voor je lichamelijke gezondheid, maar ook voor je mentale gesteldheid en je plezier.