Dynamisch en gevarieerd concert Flora en Con Zelo

Kudelstaart – Afgelopen zaterdag 1 april liet muziekvereniging Flora tijdens haar voorjaarsconcert in de Spil horen hoe veelzijdig een fanfareorkest kan zijn. Met medewerking van accordeonorkest Con Zelo uit Hoogwoud werd een zeer gevarieerd programma uitgevoerd, samengesteld door dirigenten Dick-Jan Veerbeek en Christa Groeneveld. Helaas bleek Dick-Jan Veerbeek – sinds 1994 vast verbonden aan Flora – op het laatste moment door ziekte verhinderd om zelf zijn orkest te kunnen dirigeren. Gelukkig werd collega André Vulperhorst op de valreep bereid gevonden het stokje voor dit concert van hem over te nemen. Na slechts één gezamenlijke repetitie sloegen Vulperhorst en de Floramuzikanten zich met verve door dit ongemak heen!

Als aanloop naar de start van het muzikale deel van de avond werd het in groten getale opgekomen publiek overigens ook nog getrakteerd op een kleine conference door presentator van dienst Henk van Leeuwen die daarna telkens op zijn geheel eigen, Aalsmeerse wijze de te spelen composities mocht inleiden en toelichten. Het fanfareorkest van Flora opende het concert met een drietal programmatische werken rond de haast eeuwig actuele thema’s oorlog en vrede. Vervolgens was de beurt aan de accordeonnisten van Con Zelo, aangevuld met piano en slagwerk. Onder de bezielende leiding van Christa Groeneveld voerden zij vier stukken uit van totaal verschillend karakter waarin de kwaliteiten van een dergelijk ensemble volledig werden benut.

Vooral de prachtige vertolking van Piazzolla’s Meditango met Jeroen Gijzen als solist viel bij het publiek zeer in de smaak. Ook na de pauze een programma met muziekstukken van zeer uiteenlopend karakter. Als klap op de vuurpijl werd het concert afgesloten met een gezamenlijk optreden van Flora en Con Zelo. Invallend dirigent André Vulperhorst wist hierbij aan de orkesten de specifieke dynamische effecten en  samenklanken te ontlokken die Rogier van Otterloo voor ogen moet hebben gehad bij het componeren van zijn ‘Soldaat van Oranje’. Al met al kunnen dirigenten en muzikanten terugkijken op een geslaagd concert dat door het publiek beloond werd met een staande ovatie.

Nieuwe muzikanten zijn welkom bij het fanfareorkest en worden uitgenodigd eens een repetitie te bezoeken op maandag van 20.00 tot 22.15 uur in het clubgebouw van Flora aan de Wim Kandreef.  Kijk voor meer informatie op: www.muziekverenigingflora.nl.