Vol programma op 1e Veteranendag

Aalsmeer – Op zaterdag 4 juni vond de eerste Veteranendag in Aalsmeer plaats. Met deze dag toonde gemeente respect aan de ongeveer 150 Aalsmeerse veteranen. Na de vlagceremonie buiten voor het gemeentehuis sprak burgemeester Jeroen Nobel de veteranen, hun familieleden en vertegenwoordigers van de Nederlandse Krijgsmacht toe in een volle Burgerzaal en reikte hij aan zes veteranen de Draaginsignes Nobelprijs voor de Vrede uit. Dat is een onderscheiding voor veteranen die hebben deelgenomen aan de vredesmissies van de UN tussen 1948 en 1988.

Hoogtepunt in het programma was ongetwijfeld de lezing van oud-commandant der strijdkrachten, Peter van Uhm, over zijn ervaringen als militair en de rol van hulphonden bij het verwerken van traumatische ervaringen. Indrukwekkend! Daarna was er een Meet & Greet waar inwoners kennis konden maken met veteranen en de oorlogs- en vredesmissies waaraan zij hebben deelgenomen.

De muziek was van het koperkwartet van de Grenadiers en Jagers en er stonden twee militaire voertuigen uit Bosnië en Libanon op het Raadhuisplein. Al met al een geslaagde eerste Veteranendag in Aalsmeer, met dank aan Stichting 4 en 5 mei Aalsmeer voor de uitstekende organisatie.

Waardering voor veteranen

In juni wordt elk jaar aandacht gegeven aan de 117.000 Nederlandse veteranen. Het doel van deze Nederlandse Veteranendag is meer bekendheid te geven aan en waardering te krijgen voor veteranen. Naast veteranen uit de Tweede Wereldoorlog, Indië, Nieuw-Guinea en Korea kent Nederland inmiddels ook veel jonge veteranen. Jonge veteranen zijn ingezet bij internationale vredesmissies in bijvoorbeeld Libanon, Cambodja, de Balkan, Irak of Afghanistan. De Landelijke Veteranendag vindt plaats op 25 juni in Den Haag.

De Aalsmeerse Wall of Honour, die deze week nog in het gemeentehuis staat, zal dan ook op het Malieveld geplaatst worden. Een aantal Aalsmeerse veteranen is daarbij aanwezig.