Patchkast

De meest praktische toepassingen van een serverkast

PARTNERBIJDRAGE

Serverkasten bieden belangrijke voordelen voor bedrijven en organisaties die werken met IT- en netwerksystemen. In deze tijd zijn er natuurlijk nog maar weinig ondernemingen die niet afhankelijk zijn van dit soort systemen. Hierdoor zien we dat de serverkast steeds vaker wordt toegepast. Serverkasten staan ook bekend als patchkasten en zorgen ervoor dat IT-apparatuur op veilige en georganiseerde wijze kan worden opgeslagen. De toepassingen zijn dan ook veelzijdig. We werken tegenwoordig steeds meer met technologie en hier komt ook de nodige apparatuur bij kijken. De serverkast biedt in veel situaties een passende oplossing. Waar worden de serverkasten nu vooral toegepast? Wij geven je inzicht in een aantal veel voorkomende toepassingen.

Datacenters en serverruimten

Waar we de serverkasten het meest tegenkomen is binnen datacenters en serverruimten. Hier bieden ze dan ook een groot voordeel. Zeker binnen deze ruimten is het belangrijk om te zorgen voor een goed gestructureerde omgeving, waarbij de veiligheid wordt gewaarborgd. Dit kan met behulp van de serverkast, die hier speciaal voor ontwikkeld is. Met de serverkasten, bijvoorbeeld van Patchkast.nl, wordt alle netwerk apparatuur beschermd tegen stof, schade en andere mogelijke factoren.

Een centrale hub binnen kantoren

In kantoren wordt natuurlijk gebruik gemaakt van een goed netwerk. Het is hier belangrijk dat alles op een zo efficiënt mogelijke manier kan worden onderhouden, beheerd en gecontroleerd. Daarom vormen de serverkasten binnen kantoren vaak een centrale hub. Hierin worden diverse zaken met betrekking tot het netwerk samengebracht, waarbij je kunt denken aan patchpanelen, switches en natuurlijk de routers. Het zorgt voor een eenvoudige toegang tot alle apparaten die in het netwerk van de kantooromgeving aanwezig zijn.

Telefoon- en internetservices

Providers van telecommunicatie zorgen er natuurlijk voor dat klanten gebruik kunnen maken van bijvoorbeeld telefoon en internet. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat er zo min mogelijk storingen ontstaan. Een goede distributie van telefoon- en internetservices is belangrijk. Dit kan alleen worden gerealiseerd wanneer de netwerkapparatuur op een georganiseerde wijze wordt beheerd. De telecom infrastructuur vraagt om een veilige opslag van de apparatuur en het gebruik van serverkasten is hierbij onmisbaar.

Systemen met betrekking tot beveiliging

Serverkasten worden ook gebruikt om de hardware te huisvesten die nodig is voor het beheren en bedienen van beveiligingssystemen, zoals CCTV-systemen, toegangscontrolesystemen en inbraakdetectiesystemen. Tegenwoordig zijn er veel verschillende soorten systemen die kunnen worden gebruikt op het gebied van beveiliging. Het spreekt voor zich dat het belangrijk is dat de apparatuur voor deze systemen goed beschermd blijft en makkelijk georganiseerd wordt. De serverkasten dragen hieraan bij.

Onderzoek en ontwikkeling

De wereld van onderzoek en ontwikkeling is niet alleen heel veelzijdig, maar wordt ook steeds groter. We kennen in ons land dan ook tal van instellingen voor onderzoek en ontwikkeling, en ook hier biedt het gebruik van serverkasten voordelen. Onderzoeksinstellingen en ontwikkelingsafdelingen gebruiken serverkasten voor het opslaan van high-performance computing (HPC) clusters en andere geavanceerde apparatuur die nodig is voor data-intensieve taken, zoals data-analyse, simulaties en softwareontwikkeling.